OBROCI U SMEĆU UMESTO NA STOLU: Korisnika narodnih kuhinja sve više, a Crna Gora ne smanjuje bacanje hrane

B. DABIĆ

19. 01. 2022. u 07:39

CRNA Gora nije učinila ništa po pitanju smanjenja bacanja hrane, upozoravaju iz NVO "Banka hrane Crne Gore" na čemu iz ove organizacije insistiraju čitavu deceniju.

Foto A. Stanković

Dok se povećava broj korisnika u narodnim kuhinjama, trgovcima i proizvođačima je jeftinije da bacaju hranu.

Iz "Banke hrane Crne Gore" navode da se najviše namirnica baci u domaćinstvima, ali nije zanemarljiva količina bačene hrane i u trgovinama, koje proizvode na policama drže do poslednjeg dana isteka roka trajanja. Što se ne proda, završi u kanti za smeće.

- Nije mala količina bačene hrane u restoranima i hotelima koja bi mogla da se donira ugroženima. Kada bi se hrana bolje rasporedila,odnosno ako bi građane, trgovačka i hotelska preduzeća podstakla na donacije i pomoć siromašnima, za šta mogu poslužiti socijalne prodavnice za koje se Banka hrane bori skoro deceniju, siromašni bi imali više pomoći, a svi bismozajedno bolje štitili živitnu sredinu. No postoji i dalje prepreka u našem sistemu, a to je PDV na doniranu hranu, zbog čega se brojni trgovci i proizvođači odlučuju da hranu bace jer je jeftinije - navode iz "Banke hrane".

Foto B. D.

Najviše hrane se baca tokom organizacije raznih velikih događaja, svadbi, krštenja i praznika.

- Velike količine hrane preostane i ona neretkozavrši na otpadu. Ta hrana bi lako mogla da ode siromašnima, preko Narodnih kuhinja, socijalnih prodavnica i organizacija koja brinu o socijalno ugroženima, kada bi postojao zakon koji to reguliše i firma koja bi se ovim poslom bavila. Njen zadatak bio bi da proveriispravnost viška hrane, da je zapakuje u adekvatne posude i prosledi ugroženima - kažu u "Banci hrane" i ističu da nema ni neophodne infrastrukture, posebnih kanti i vozila potrebnih za sakupljanje i tretman tog otpada.

NEMA ZAKONA

U CRNOJ Gori se, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, najvišehrane baca u poređenju sa državama bivše Jugoslavije, s obzirom na broj stanovnika. Sve veći broj država zakonski obavezuje trgovine i ugostiteljske objekte da ne bacaju hranu, već da je doniraju onima kojima je potrebna. U Crnoj Gori ne postoji ovakav zakon, a reciklira se svega jedan odsto otpada, podaci su Monstataza 2020.

Pogledajte više