PEDOFILIMA STROŽE KAZNE: U Crnoj Gori stupile na snagu izmene krivičnog zakonika, koje je skupština usvojila krajem 2021. godine

B. DABIĆ

10. 01. 2022. u 07:00

OD 8. januara, u Crnoj Gori su na snazi strože zatvorske kazne za počinioce krivičnih dela protiv polnih sloboda, učinjenih prema deci i nemoćnim licima.

Foto Depositphotos

Krajem 2021. su, podsetimo, poslanici državne Skupštine usvojili izmene Krivičnog zakonika po kojima će pedofili - po izlasku sa robije - biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se i u posebnom registru Ministarstva pravde.

Podaci iz te evidencije će se voditi trajno, bez mogućnosti brisanja, a biće dostupni sudu, državnom tužilaštvu i policiji. Uz obrazložen zahtev, mogu se dati i državnom organu, privrednom društvu, drugoj organizaciji ili preduzetniku - ako još traju pravne posledice osude - te inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom.

Izmene Krivičnog zakonika propisuju i da sudovi, ubuduće, neće moći da ublažavaju kazne počiniocima ovih krivičnih dela, koji će snositi i dodatne pravne posledice.

Korigovana kaznena politika za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom položaja znači da počinilac može biti kažnjen i zatvorom u trajanju do 40 godina...

Udruženje "Roditelji" se godinama zalagalo za izmene Krivičnog zakonika u cilju zaštite dece od pedofila, a usvajanjem izmena i dopuna pomenutog akta poslanici su uvažili gotovo sve predloge ove nevladine organizacije - koji su, uz podršku Ženskog kluba i pojedinih poslanika - formalizovani u vidu amandmana.

Ipak, nije prošao predlog Ženskog kluba Skupštine da se uvede hemijska kastracija za seksualne prestupnike...

Ilustracija / Foto Depositphotos

Istovremeno, pedofili će biti u obavezi da se javljaju policiji, a zabranjeno im je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletna lica. Ovo se odnosi na vrtiće, škole i dvorišta ovih ustanova, te dečja igrališta. Propisano je i da obavezno posećuju profesionalna savetovališta, kao i da obaveste nadležne u slučaju promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta.

Na kraju, 20 godina od izlaska iz zatvora biće dužni da obaveštavaju nadležne i ukoliko putuju u inostranstvo.

PRAVNE POSLEDICE - DVE DECENIJE

IZMENAMA Krivičnog zakonika je za pedofile previđen i prestanak javne funkcije, kao i prestanak radnog odnosa ili obavljanja određenog poziva, delatnosti, ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnim licima. Okrivljenima za ta dela biće ubuduće zabranjeno i sticanje javnih funkcija, kao i zasnivanje radnog odnosa na mestima koja podrazumevaju rad sa maloletnicima. Navedene pravne posledice traju 20 godina, a vreme provedeno na izdržavanju kazne se ne uračunava u trajanje ove pravne posledice osude.

Pogledajte više