VIŠE NOVCA ZA PREDUZETNICE: Iz opštinskog budžeta bespovratnih 250.000 evra

B. Dabić

05. 01. 2022. u 15:39

MEĐU prvima u Crnoj Gori, Opština Bar je počela realizaciju projekta podrške preduzetništvu i podrške ženskom preduzetništvu.

Foto: B. Dabić

Za podršku preduzetništvu i ženskom preduzetništvu u 2022. godini budžetom je predviđeno ukupno 250.000 evra bespovratnih sredstava, što je 65.000 evra više nego u 2021.

Od decembra 2019. godine iz opštinskog budžeta se izdvajaju sredstva za projekte iz oblasti preduzetništva koje je zaživelo kao važna privredna grana, koncept  samozapošljavanja i kreiranja radnog mesta. To se potvrdilo kroz realizovane biznis ideje u prethodnim godinama.

Projekat podrške preduzetništvu nastavljen je i u tekućoj godini. 

Iz Opštinskog budžeta za 2022. godinu za projekte podrške preduzetništvu planirano je 200.000 evra, 50 hiljada više nego u 2019.godini. Takođe, za podršku ženskom preduzetništvu je opredeljeno 50.000 evra. Podsetimo, u 2021. za ovu namenu iz opštinskog budžeta je isplaćeno 35.000 evra. 

Osnovni kriterijimi i potkriterijumi za vrednovanje biznis ideja propisani su skupštinskom odlukom, a tiču se društveno-ekonomske korisnosti i opravdanost biznis ideje, kvaliteta inovativne aktivnosti, konkurentnost i održivost biznis ideje i u krajnjem kvaliteta sadržaja samog biznis plana i korespondirajućeg finansijskog okvira.

Prilikom ocenjivanja biznis planova vodi se računa o prioritenim oblastima, tako da se sredstva u prvom redu raspodeljuju za aktivnosti koje predviđaju otvaranje novih radnih mesta i koje podstiču ekonomski razvoj Opštine, naročito u oblasti kreativnih industrija i inovativnih delatnosti.

Ideja za pružanje posebne podrške ženskom preduzetništvu razvijena je na inicijativu Ženske političke mreže, udruženja nastalog u sklopu programa "Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti", finansiranog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a koji realizuje Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Pogledajte više