U FUNKCIJI ĆE BITI SAMO 12 ĆELIJA: U Kombinatu aluminijuma u Podgorici postepeno gase mašine

Z. Z.

28. 12. 2021. u 07:11

U KOMBINATU aluminijuma u toku je fazno gašenje ćelija, čime će prema planu biti potpuno obustavljen rad preduzeća u četvrtak.

Foto M. Drobnjak Foto Arhiva "Novosti"

Od srede od kada je vlasnik Veselin Pejović najavio da KAP prestaje sa radom posle pola veka postajanja, pristupilo se gašenju ćelija i do vikenda ugašeno ih je polovina od ukupno 142.

Nebojša Dožić, glavni menadžer u fabrici rekao je da će u funkciji ostati 12 ćelija u Elektrolizi, koje će se koristiti za završetak ekološkog projekta "Mini-kaptaža gasova" koje bi se, kako je rekao, ako se stabilizuje situacija na tržištu električne energije, mogle iskoristiti za obnavljanje primarne proizvodnje.

Podsećamo, Vlada je prošlog četvrtka ponovo pozvala Elektroprivredu i "Uniprom" da nastave pregovore, a da ishod razgovora bude dogovor o smanjenju prizvodnje, a radi, kako je saopšteno održavanja tehnološkog procesa. Takođe, da predstavnici dve kompanije definišu minimalnu cenu struje koju bi energetska kompanija isporučivala KAP-u do juna naredne godine. Preporučili su, takođe, da vlasnik Pejović obezbedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji nisu uključeni u proces proizvodnje.

Sastanak, međutim, nije dogovoren i zasada je u opticaju samo ponuda Pejovića da narednih šest meseci svim zaposlenim, a oko 500 ih je radilo, isplaćuje zarade od 450 evra mesečno, dok se, kako je kazao, ne snađu, odnosno pronađu novo zaposlenje.

NEIZVESNOST

IZ sindikata metalsko-prerađivačke industrije ocenjuju da je situacija po radnike Kombinata aluminijuma vrlo teška i neizvesna.

Pogledajte više