NE DAJU DA SE UNIŠTI PRIRODA: Peticija protiv eksploatacije uglja u Matarugama

M. D. 27. 12. 2021. u 17:20

NAKON što je Vlada Crne Gore raspisala konkurs za dodelu koncesija za istraživanje i eksploataciju uglja u selu Mataruge, opština Pljevlja, vlasnici imanja u samom Polju Mataruge, gde je predviđen kop, kao i vlasnici imanja u užoj i široj okolini sela Mataruge, potpisuju peticiju protiv realizacije ovog projekta u cilju očuvanja prirode, biodiverziteta, poljoprivredne proizvodnje, seoskog turizma i uopšte života na ovom lokalitetu.

M.Drobnjak

Iz NVO sektora smaraju da planirano istraživanje na lokaciji Mataruge i eventualno otvaranje novog kopa Rudnika uglja, u mestu gde je se višegodišnjim radom i promocijom, tek odnedavno počeo razvijati seoski turizam, uništilo bi sav mukotrapan rad i trud pojedinih nevladinih organizacija i Turističke organizacije Pljevlja na promociji ovog kraja.

- Sa planiranim otvaranjem rudnika uglja u Matarugama zatvara se svaka priča za ruralni razvoj ovoga područja. Otilovićko jezero se koristi za vodosnabdevanje građana Pljevalja, a otpadne vode iz rudnika ne bi mogle nigde drugo da idu sem u Ćehotinu ili jezero, kaže Vaso Knežević, predsednik NVO “ Da zaživi seli“.  

On napominje da je  u toku izrada Studije zaštite gornjeg toka Ćehotine, na potezu od brane „Otilovići“ do mesta Krakalice na ušću Kozičke reke u Ćehotinu, na osnovu koje će ovo područje biti Park prirode od sledeće godine.

Isto tako, prema EU direktivama sektor uglja se izbacuje iz upotrebe postepeno.

- Ovo područje je poslednjih godina postalo turistički reper Pljevalja, zahvaljujući vidikovcu Meandri Ćehotine… Pa zar i taj zračak nade, da se nešto u Pljevljima razvija a da nije eksploatacija sirovina na neodrživ i na životnu sredinu štetan način, treba ugasiti!? Sve su to razlozi koji govore da ne bude rudnik uglja u Mataruškom polju i da se ne sme dozvoliti devastiranje prirodnih potencijala ovoga kraja - istakao je Knežević.

Pogledajte više