ISTRAŽIVANJE NAFTE U CRNOJ GORI: Optimizam opada o pronalasku crnog zlata u crnogorskom primorju

B. Dabić

24. 12. 2021. u 16:35

IZVEŠTAJ o prvim rezultatima istraživanja nafte u crnogorskom podmorju biće poznati do kraja godine.

Foto: B.D.

Sedam dana ranije iz Vlade nisu optimistični.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je da je u poslednje vreme splasnuo optimizam po pitanju pronalaska nafte u crnogorskom podmorju, ali da će se ipak o svemu sačekati konačan izveštaj koji bi trebalo da bude poznat za nekoliko dana.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je u prvim mesecima rada na bušotini bilo optimizma u konzorcijumu Eni i Novatek, koji su zaduženi za celokupan posao.

-U kasnijoj fazi se nije to baš tako pokazalo. Oni su došli do te bušotine do kraja, pokupljeni su uzorci, to je sad u Milanu i čekamo njihovo zvanično saopštenje da li ima nafte, u kojoj količini, da li je isplativa eksploatacija, ili se odustaje od bušotine, rekao je Bojanić.

Podsetimo, Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa. Prvi ugovor je 2016. potpisala sa italijansko-ruskom kompanijom “Eni i Novatek” za četiri istraživačka bloka na period od sedam godina, a drugi godinu kasnije sa sa grčkom kompanijom Energean, za dva bloka sa istim trajanjem istraživanja.

Crna Gora je u potrazi za naftom napravila bušotinu kod Ulcinja duboku 5.400 metara, što je najdublje do sada u Jadranskom moru, oborivši dosadašnji rekord od 4.300 metara.

Početkom novembra, v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Crne Gore Marko Adžić je kazao da prvi rezultati istraživanja- Da li ima nafte u crnogorskom podmorju biće poznati do kraja godine.

Prva istražna bušotina za naftu i gas su izbušena na oko 22 kilometra od crnogorske obale.

BONUS VIDEO: Vučić na ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš-Pločnik

Pogledajte više