OPTUŽENI TVRDE DA JE NAMEŠTALJKA: Kontola optužnice crnogorskog tužilaštva za pokušaj ubistva Belivuka i Miljkovića

S. ĐOKIĆ

08. 12. 2021. u 20:06

KONTROLA optužnice, koju je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo zbog navodnog pripremanje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bila je u sredu predmet provere u podgoričkom Višem sudu.

Novosti

Advokat Damir Lekić, koji u ovom postupku zastupa optužene: Janka Vukadinovića, Radovana Stanišića, Almiru Mujahodžić i Momčila Milića, tražio je od suda da obustavi postupak protiv njegovih klijenata, ističući da ne postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo koje im se stavlja na teret.

U ovom slučaju, kako je istakao Lekić, navodno mesto izvršenja dela bilo je na tivatskom aerodromu i to prilikom čekiranja avionskih karata, dok su osobe koje su navodno trebale da izvrše napad uhapšene u vremenu koje ne odgovara periodu čekiranja karata i rasporedu letenja aviona, i to u mestu koje je kilometrima udaljeno od aerodroma, gde je navodno trebalo da se izvrše ubistva. Kako je objasnio, okrivljeni su uhapšeni mnogo pre nego što su bilo šta preduzeli i to na velikoj udaljenosti od aerodroma.

On je istakao da je potpuno nejasno kako je državno tužilaštvo zamislilo koncept pokušaja krivičnog dela, ali je mišljenja da je potpuno jasno da će zbog toga krivično veće Višeg suda u Podgorici u tom delu obustaviti postupak.

Vukadinović i ostali optuženi negirali su izvršenje krivičnog dela za koje se terete i zatražili su da sud odbaci optužnicu.

- Takozvani svedoci saradnici, agenti provokatori, instalirani su od strane bezbednosnih službi koje tesno sarađuju sa "kavačkim klanom". Ovo je njihov zajednički scenario - kazao je Vukadinović, koji je tražio od veća da odbaci optužnicu, a njih pusti na slobodu.

Optuženi Stanišić je kazao da je "ovo sve namešteno" od, kako sumnja, države Crne Gore i upitao "kako je moguće da obični narkoman bude svedok saradnik".

FORMIRALI KRIMINALNU GRUPU?

Optužnicom se tvrdi da su Vukadinović i nepoznata osoba, krajem 2019. formirali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali ostali optuženi. Nadalje se navodi da su 22. januara 2021. u Tivtu, Mile Jovanović i Kamenko Kuč, koji je rešenjem suda određen za svedoka saradnika, a zatim za zaštićenog svedoka, pokušali da ubiju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u čemu im je pomogao Stanišić. Dodaje se da je Jovanović kao saizvršilac počinio krivično delo teško ubistvo u pokušaju, a Stanišić teško ubistvo u pokušaju putem pomaganja.

Pogledajte više