MORE "NAGRIZA" CITADELU: Alarmantna situacija u Budvi, urušava se zid u Starom gradu

B. D.

01. 12. 2021. u 08:38

STANjE u Starom gradu Budva je više nego alarmantno, upozorili su prošle sedmice iz Mesne zajednice Stari grad.

Ugroženi bedemi, Foto B. Dabić

Na južnom delu kamenitog grebena u staroj Budvi više od tri decenije bedemi nisu obnavljani. Vidna su oštećenja i urušavanje potpornog zida srednjovekovne tvrđave i kulturno-istorijskog spomenika - Citadele - jednog od najmonumentalnijih objekata u Starom gradu.

Iz MZ "Stari grad" upozoravaju da se zid urušava sa morske strane, a more je odnelo nekoliko kvadrata kamena. Još pre nekoliko godina su iz MZ ukazivali da je stanje bedema sa morske strane izuzetno loše, ali se do danas ništa nije uradilo.

U kakvom stanju je Stari grad Budva, bedemi, tvrđava Citadela - zaštićeni spomenici kulture, nakon četvorodecenijske nebrige državnih institucija, divljanja nelegalne gradnje, devastacije biće precizirano nakon izrade elaborata za potrebe revalorizacije kulturnih dobara.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara najavljuju da će biti izrečene mere zaštite potvrđujući da je u postupku izrade elaborat za potrebe revalorizacije kulturnih dobara, a u okviru kojeg potpada i Stari grad Budva sa svojim bedemima.

DECENIJAMA ZAPUŠTENO

OBNOVA Starog grada sa strane mora nije rađena nakon obnove od zemljotresa 1979. Sanacija je potrebna svake godine zbog vremenskih neprilika koje postepeno uništavaju fasadu.

Pogledajte više