IMA NOVCA ZA MAJKE: Ministar finansija tvrdi da su za deset meseci uradili više nego prethodnici za deceniju

I.D.S.

02. 11. 2021. u 07:39

U BUDžETU Crne Gore ima novca za dve godina plaćanja naknada majkama troje i više dece, državni dug smanjen je prvi put od sticanja nezavisnosti, a ekonomski rast će po prvi put biti dvocifren, poručio je juče ministar finansija Milojko Spajić, odgovarajući na pitanja poslanika.

Spajić u Skupštini, Foto skupstina-me

Najavio je i da će u narednom periodu biti revidirana politika socijalnih davanja, pa će pomoć u buduće dobijati svi kojima je potrebna, a biće ukinuta onima koji su je dobijali "po partijskom ključu".

U ime Demokratske Crne Gore pitanje Spajiću postavio je Momo Koprivica. Njega je interesovalo zašto u sklopu reformskih procesa u Vladinom predlogu budžeta nisu bila predviđena sredstva za majke, navodeći da je oduzimanje stečenog prava i narušavanje legitimnih očekivanja svih onih žena i korisnica naknade jedan od oblika nepravde i nesigurnosti koja se desila, a da je vraćanje naknada patriotska dužnost.

- Obezbedili smo sredstva i za ovu i sledeću godinu. Takav predlog mora biti ustavno valjan, pravičan, izbalansiran i da vodi računa o svim kategorijama majki. Tu smo da razgovaramo sa parlamentom i neće biti problema sa naše strane - poručio je Spajić.

PITANjA Opozicioni poslanici juče u parlamentu, Foto skupstina-me

 

Odgovarajući na pitanje Ivana Mitrovića, poslanika DPS-a, ministar finansija poručio je da je nova vlada učinila više za deset meseci nego prethodna za deset godina, te da je režim DPS-a ostavio ruševinu od države.

- Kad bih vas slušao iz druge perspektive, pomislio bih da niste bili vlast 30 godina.

Ostavili ste zemlju sa najgorim ekonomskim i fiskalnim parametrima u Evropi prošle godine. Mi smo smanjili dug prvi put od sticanja nezavisnosti. Ove godine imaćete fisklani deficit najmanji u Evropi. Imali smo dva paketa pomoći i penzionerima i socijalno ugroženima. Zašto vi to niste uradili sve ove godine? - pitao je Spajić i podsetio da je prethodna vlast ukinula stečena prava, te da nije našla način da obešteti građane u tom slučaju.

Spajić je ukazao i na to da je MMF prošle godine rekao da ne veruje da Crna Gora ima pristup tržištima kapitala, te da će 2021. godine rasti svega četiri odsto.

- Toliko su oni verovali u kapacitet prošle vlasti. Oni su to projektovali i na nas, misleći da smo isti kao vi. Međutim, oni su se mnogo iznenadili kada su to povećali prvo na šest, pa na devet odsto. Najavili su da će sada biti dvocifren rast u njihovom raportu koji izlazi za nekoliko dana. Jedva čekam da čujem vaše komentare kad izveštaj MMF izađe i kad prvi put vidite dvocifren rast, od ne znam kad - kazao je Spajić.

Pravila londonske berze

Branko Radulović, ispred Pokreta za promjene, kazao je da je 30 godina vladavine "totalitarnog i kriminogenog" režima ostavilo pustoš u Crnoj Gori, te da je do sada ponudio 400 rešenja, ali da je ministarstvo finansija kasno reagovalo i polovično ih primenjuje. Radulović je Spajićev resor optužio i da zaduženje nije urađeno po zakonu i tajno, ali i da su ideju za "Maršalov plan" ukrali od njega.

- To nije tačno, zaduženje je bilo u skladu sa pravilima Londonske berze, potpuno zakonito i sa svim pravilima naše države - kazao je Spajić i istakao da Vlada nije stegla potrošnju na plate, penzije, socijalu, kapitalni budžet, već da je smanjena potrošnja državnog aparata.

Minimalac

Ministar je podsetio i da će se minimalna zarada povećati na 450 evra, a zarade u javnom sektoru 17 odsto. On je istakao i da su uvedeni dečji dodatak i besplatni udžbenici za osnovce, naglašavajući da je to tek prvi korak ka unapređenju standarda građana.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više