LITIJA PROŠLA GRADOM: Verujući narod u Pljevljima proslavio slavu hrama Svete Petke

M. D.

29. 10. 2021. u 08:12

SVEŠTENSTVO i pravoslavni verujući narod Pljevlja proslavio je hramovnu slavu Prepodobnu mati Paraskevu, u narodu poznatu kao Sveta Petka.

Foto M. Drobnjak

Svetu liturgiju, uz prisustvo velikog broja vernika, služio je episkop mileševski Atanasije sa brojnim svešenstvom i monaštvom Srpske pravoslavne crkve. Kum ovogodišnje slave Crkve Svete Petke bio je Vjekoslav Đurović sa porodicom.

Nakon večernje liturgije ulicama grada prošla je litija koju je predvodio vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Nakon litije na Trgu patrijarha Varnave održan je kulturno-umetnički program gde je nastupila Danica Crnogorčević, proslavljeni izvođač etno i duhovne muzike.

Inače, Pljevljaci Svetu Petku slave i još jednim povodom.

Na taj dan, 27. oktobra 1912. godine vojska Kraljevine Srbije oslobodila je Pljevlja od viševekovnog turskog ropstva. Istog dana, 1918. godine, vojska Kraljevine Srbije po drugi put je oslobodila Pljevlja, ovog puta od okupacije austro-ugarske vojske. U znak zahvalnosti Svetoj Petki u Pljevljima je 1927. godine podignuta crkva posvećena ovoj svetiteljki, kao prvi hram u gradu na Breznici. Do tada, bogosluženja su bila isključivo u manastiru Sv. Trojice, udaljenom 1,5 kilometara od grada.

Crkva je građena isključivo od priloga vernika. Od tada pa do 1941. taj dan bio je slava i grada. Posle Drugog svetskog rata bilo je zabranjeno masovno obeležavanje krsne slave grada, a stara tradicija obnovljena je devedesetih godina prošlog veka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više