HERCEG NOVI PROSLAVIO PRAZNIK: Svečano obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

V.V.

28. 10. 2021. u 15:36

DOSTOJNO je Herceg Novi obeležio 77 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i Dan opštine.

Foto: V. V.

Čelnici Opštine i predstavnici OBNOR Herceg Novi 1941.-1945. i Vojske Crne Gore položili su vence na spomenik Bezmetkoviću na Savini, na spomen obeležjima u predvorju manastira Savina i kod simbola grada, Sat kule. Gradska muzika i mažoretke  prodefilovali su gradom podržavajući i muzikom i vedrim korakom praznično raspoloženje.

Održana je svečana sednica Skupštine opštine, dodeljena  najveća priznanja grada i nagrada najboljem studentu.  

Svečanoj sednica prisustvovali su brojni gosti iz zemlje i inostranstva, crkveni velikodostojnici sve tri konfesije, predstavnici Vojske Crne Gore,  konzulata i ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori, gradova pobratima i prijatelja, predsednici primorskih i ostalih crnogorskih opština kao i Trebinja, poslanici i odbornici, predstavnici ministarstva zdravlja, Uprave javnih radova.

Sednicu je otvorio predsednik lokalnog parlamenta Ivan Otović koji je istakao zahvalnost za hrabri čin onih koji su se borili za slobodu u Drugom svetskom ratu, ne pristajući da se  povinuju tuđinskoj sili, već birajući, kao mnogo puta kroz istoriju, da brane svoja ognjišta.

- Obaveza svih nas je da dostojno čuvamo uspomenu na sve one koji su se kroz vekove borili da očuvaju našu veru, naš srpski jezik i običaje – ono što predstavlja srž bića svakog naroda, rekao je Otović i dodao da Herceg Novi ostaje "grad suživota i međusobnog uvažavanja i potencijala koje treba razvijati, uprkos tome što ga je prethodnih decenija sistematski zanemarivala bivša vlast.

- Imajući u vidu novonastale promene, uveren sam da sada imamo priliku da zajedno radimo na sveobuhvatnom razvoju našeg Herceg Novog, poručio je Otović.

Okupljanje nakon dve godine zbog pandemije koronavirusa za predsednika Opštine Stevana Katića je dokaz da kao društvo pokazujemo da  odgovornost, snažne veze među ljudima i pouzdano prijateljstvo mogu da prevaziđu sve izazove. Pandemija, ocenio je Katić, nije zaustavila ni realizaciju projekata  od najvećeg značaja za grad.

Uspešno je zaokružena najveća investicija finansirana iz budžeta lokalne uprave u protekle tri decenije – skoro četiri miliona evra vredan projekat izgradnje prve javne garaže i novog trga ispred zgrade Opštine.

- Taj deo centra grada dobio je funkcionalnost i nove, moderne obrise, na korist i zadovoljstvo svih građana i gostiju Herceg Novog. Sledeći korak biće izgradnja autobuske stanice u Igalu, a završen je i projekat pristupne saobraćajnice. U 2022. godini ćemo ući u odabir izvođača radova na izgradnji ovog značajnog kompleksa koji je Novom potreban godinama, obećao je Katić.

U saradnji sa Upravom za javne radove, očekuje se i  raspisivanje tendera za izgradnju prve faze glavnog puta na Luštici, vrednog oko 12 miliona evra, do kraja ove godine biće započeti radovi vredni oko 700 hiljada evra, a reč je o izgradnja pasarele u Bijeloj, regulaciji vodotoka Nemila u Meljinama, spajanju naselja Zelenika na glavni kanalizacioni kolektor, sanaciji lokalne putne infrastrukture, kao i izradi idejnog rešenja i glavnog projekta rekonstrukcije zadužbine Bošković - Đurović-Laketić, nekadašnje Srpske pomorske zakladne škole u Srbini.

- Presudan značaj za investicije koje Herceg Novi čeka decenijama, ima saradnja lokalne uprave sa vlašću na državnom nivou. Raduje nas pozitivan zaokret u odnosu prema našem gradu i to što konačno možemo računati na pomoć i podršku Države. Zahvaljujući toj promeni, u protekloj godini rešen je problem koji je dugo boleo građane Herceg Novog – ukinuta je putarina na deonici Meljine – Petijevići i započeta procedura za izradu projektne dokumentacije za izgradnju škole u Igalu. Za kapitalni budžet države u idućoj godini kandidovali smo 17 projekata vrednih više od 70 miliona evra, istakao je Katić. Očekivanja od države ima još, a prema njegovim rečima prioriteti su rešavanje pitanja Vektra Boke i Bolnice Meljine.

Premda je pandemija izazvala krizu ekonomije, Herceg Novi je, usvojio pozitivan završni račun za prošlu i nakon 12 godina rebalans budžeta za ovu godinu. Uz sve to grad na pravi način brine o deci i mladima, starijim i osobama sa invaliditetom, partner je nevladinom sektoru, vaspitno-obrazovnim ustanovama i sportskim kolektivima, rekao je Katić i najavio nastavak rekonstrukcije Sportske dvorane u Igalu i  projekat instalacije balona na bazenu  na Škveru, te istrajnu posvećenost  očuvanju kulturne baštine i  razvoju kulturnih sadržaja, i kroz saradnju sa evropskim partnerima, sa kojima je završena rekonstrukcija Kuće Iva Andrića.

OKTOBARSKE NAGRADE

Po odluci žirija Oktobarska nagrada, kao posebno društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, stvaralaštvu i najviša dostignuća  dobili su ove godine: Ružica Zelenika za bezuslovni, predani i jedinstveni rad u Patronažnoj službi, Ljiljana Krstić za značajan doprinos u unapređenju položaja dece, mladih ometenih u razvoju i lica sa invaliditetom, kao i realizaciji javnih politika u oblasti invalidnosti u Herceg Novom i Crnoj Gori i Višnja Kosović za izuzetan naučni, filozofski i književni doprinos.

Dragoljubu Đuričiću posthumno je dodeljena Povelja Herceg Novog za životno delo. U ime porodice primila je Dragoljubova sestra Ljilja Živković. Sekretarijat za kulturu i obrazovanje bira najboljeg studenta završne godine studija i dodeljuje nagradu koju je ove  godine zaslužio Stefan Janičić, student šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Novi Sad koji u indeksu ima samo desetke.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NE DAMO SVETINjE: Ori se pesma na Cetinju posle ustoličenja mitropolita Joanikija

Pogledajte više