BEZ POKRIĆA 120.000 €: Tužilaštvo utvrdilo da je u računovodstvu Skupštine bilo pronevera i falsifikovanja

I. D. S.

27. 10. 2021. u 08:38

ODBOR za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je održao konsultativno saslušanje povodom navoda poslanika Demokrata i predsednika ovog odbora Moma Koprivice da je za vreme vlasti DPS "isisavan" novac iz parlamenta.

Foto Skupština CG

Da su u 2016. godine u Skupštini počinjena krivična dela pronevera novca i falsifikovanje isprava utvrdilo je i Osnovno državno tužilaštvo, pa je u jednom predmetu već doneta okrivljujuća presuda.

Kako je kazao Koprivica, Državna revizorska institucija bavila se pitanjem falsifikovanja i lažiranja putnih naloga za 2015. i 2016. godinu, te tvrdi da je u pitanju "opšta pljačka državnog novca, i to od više osoba, u produženom trajanju".

Da su pomenuta krivična dela počinjena 2016. godine potvrdilo je Osnovno državno tužilaštvo koje je, prema rečima saslušanog predstavnika VDT Veljka Rutovića, početkom ove godine donelo presudu protiv T. Č. Navodi i da je u izviđaju i predmet formiran zbog spornih putnih naloga iz drugih godina.

- ODT je 31. avgusta 2018. godine podnelo optužni predlog Osnovnom sudu u Podgorici i nakon sprovedenih pretresa, 12. januara ove godine Osnovni sud je doneo presudu kojom je T. Č. proglašena krivom. Za proneveru je izrečena kazna zatvora od osam meseci, a za falsifikovanje isprave pet meseci - naveo je Rutović.

Foto: Printskrin Youtube

Na saslušanju u Skupštini bio je i član Senata DRI Branislav Radulović. Prema njegovim rečima, od 905 putnih nalaza iz 2016. godine, nerazduženo je čak 239, a za njih je iz skupštinske kase uzeto 120.785,30 evra. On je rekao i da je sve faze isplate gotovine i kontrolu obavljao blagajnik, što nije u skladu sa tadašnjim Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.

DRI je regitrovala i druge nepravilnosti - u putnim nalozima nije unet datum podnošenja, ni datum obračuna, pa državni revizor nije mogao da se uveri da li su pravdani u propisanom roku.

- Prilikom isplate gotovinskih akontacija po putnim nalozima, nisu sačinjavani nalozi za isplatu, koji su morali biti potpisivani od isplatioca, blagajnika i primaoca gotovine - kazao je Radulović.

U najvećem broju putnih naloga nije ni priložen izveštaj o obavljenom službenom putu, a većina putnih naloga nije razdužena.

Papiri

Prema rečima predstavnika DRI, evidencija i dnevnik Skupštinske blagajne sporna je i iz perioda pre 2016. jer je tada ona vođena ručno, u papirnoj formi, te su se podaci mogli menjati, brisati i naknadno dopisivati, ali i jer nije sprovođena interna kontrola.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više