TUŽILAŠTVO POSLEDNJA LINIJA ODBRANE PRETHODNOG REŽIMA: Novi protest nekadašnjih radnika Vektra Boke

V.V.

16. 10. 2021. u 15:53

PROTESTNOM šetnjom od parka Boka do Sat kule nekadašnji radnici preduzeća „Vektra Boka" ponovo su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju od privatizacije HTP „Boka".

Foto: V.V.

Prvenstveno je tu nemogućnost da naplate potraživanja iz radnog odnosa, ali i opstrukcije Privrednog suda koji osam meseci odlaže da u „Vektra Boku" uvede ponovni stečaj.

Protestu su se pridružili predsednik i potpredsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić i Mirko Mustur, predsednik SO Ivan Otović, poslanica Tamara Vujović, odbornik Nikola Samardžić i brojni građani.

 

Vučinić je istakao da se Brković  branio  govoreći kako je branio državu od Rusa i hitao da za što manje para kupi nekadašnju državnu imovinu.  Predsednik kaže da Rusija vodi hibridni rat protiv Crne Gore, a pitanje je "kako se naziva rat koji su oni vodili 30 godina protiv  države i naroda. Njihov rat se zvao pohara"

 Mi smo zaustavili tu poharu, rekao je Vučinić I dodao da će i Blažo Jovanović koji je osvedočeni neprijatelj radničke klase i jedan od glavnih kasapina crnogorske privrede, ako nastavi da radi protiv radnika, morati biti uhapšen po hitnom postupku.

Predsednik NVO "Bivši radnici Vektra Boke" Đorđe Rajak, pitao je u ime svojih kolega zbog čega su predsednik Privrednog suda i stečajni sudija dozvolili da se stečaj odlaže, je li cilj da se pokrade  preostala imovina, a od nekadašnjeg giganta ostao je jedan hotel? Rajak je podsetio da su nekoliko puta podnosili krivične prijave, ali specijalni državni tužilac -  ćuti, a predsednik Privrednog suda „pokušava  da legalizuje pljačku poslodavca" smatra Rajak. Primer je činjenica da su radnici sa  prvog mesta za isplatu sklonjeni a tu je OTP banka.

- Shvatili su da treba da se vrati pet, šest miliona evra, pa su smislili da to dobije banka, verovatno da bi novac išao u isti krug, ogorčen je Rajak.

- Dugovanja radnicima su oko 5,5 miliona. Zar mislite da ne vidimo da je reč o sumnjivim radnjama, da ne vidimo da podržavate stečajnog upravnika i nelegalne poteze društva koje ništa ne radi preko računa Vektra Boke! Novac se nosi u tašnama i ko zna preko kojih računa. Stanite više na kraj tome, poručio je Rajak.

Stevan Katić istakao je da je unazad 15 godina bio podrška radnicima u zaštiti  prava od "sramnih privatizacija" koje su  u prethodnom periodu uništile hercegnovsku  privredu i turizam.

- Uslovi za raskid ugovora sa „Vektra Bokom" stečekli su se 2011. godine, punih deset godina nas drže kao taoce, jer je vlast u prethodnih 30 godina imala svoje interese, rekao je Katić, a  proteste i prijave radnika okarakterisao kao doprinos "da se ljudi koji su upropastili grad, nalaze sada tamo gde im je mesto".Katić nagoveštava rasplet situacije jer se Privredni sud oglasio, ali Tužilaštvo ostaje I dalje poslednja linija odbrane prethodnog režima.

Maksim Vučinić, predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije u Skupštini Crne Gore je istakao da je Herceg Novi pokazao kako se bori za pravo i pravdu. Ponovio  je da je vlasnik „Vektra Boke" Dragan Brković sa „organizovanom kriminalnom grupom"  oštetio radnike HTP Boka za oko 5,5 miliona a državu za oko 7 miliona evra, što je prema njegovom mšljenju samo deo sada otkrivenog.

-Pravda ne može biti zadovoljena dok se ne ispoštuju sva potraživanja radnika i dok se državi ne namiri odšteta, poručio je Vučinić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: POLA SVETA POD KUPOLAMA: "Novosti" na Beogradskom sajmu pred početak konferencije nesvrstanih

Pogledajte više