U POŽARU STRADALI MASLINJACI: Uništeno više od 800 stabala u Mrkojevićima

B. Dabić

08. 10. 2021. u 12:02

VIŠE od 800 stabala maslina stradalo je u velikom požaru koji se dogodio letos u Mrkojevićima, što je ogromna materijalna šteta.

Foto: Društvo maslinara

Za poljoprivrednike koji žive od maslinarstva to je teško nadoknadljiv gubitak za narednih nekoliko godina. Među stablima koja su izgorela bilo je višestoletnih maslina, što im je uz rod dodatno davalo na vrednosti.
Iz NVU Društvo maslinara Bar su nakon popisa štete obavestili javnost da su 12. avgusta u vatrenoj stihiji ukupno stradala 802 stabla maslina, od kojih 276 totalno, a 626 delimično.
Na 26. sednici Skupštine opštine Bar, koja je održana 7. oktobra, odbornici lokalnog parlamenta jednoglasno su usvojili „Predlog Odluke o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve“.
Opština će pomoći maslinarima kojima su stabla izgorela ili oštećena u požaru u Mrkojevićima 12. avgusta. Maslinari će dobiti po 100 evra za svako izgorelo stablo masline, za oštećene masline nešto manje iznose. Ukupno iz opštinskog budžeta, prema ovoj Odluci, maslinarima biće isplaćeno 36.880 evra.  

Ovim povodom oglasilo se NVU „Društvo maslinara Bar“ navodeći da je Udruženje  ponosno što je svojim predanim radom na terenu i inicijativom Opštini Bar i Ministarstvu poljoprivrede za pomoć oštećenim maslinarima uspelo da ujedini sve političke partije u Baru, sve odbornike Skupštine Opštine Bar, da podrže zahtev za finansijsku pomoć maslinarima.

-Sredstva iz budžetske rezerve će biti iskorištena kao pomoć maslinarima Mrkojevića čije maslinjake je nedavno uništio veliki požar. Materijalna šteta je ogromna, ali još veća i nenadoknadiva šteta je to što su nestala stabla koja su bila prirodno i kulturno dobro našeg kraja. Izgorela su više stotina godina stara stabla masline, koja su predstavljala genetičke resurse naše autohtone sorte Žutice - navodi se u saopštenju društva maslinara Bar, koje potpisuje predsednik Ćazim Alković.


NA POTEZU MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE
Barski maslinari očekuju da će i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede takođe doneti odluku o finansijskoj pomoći oštećenim maslinarima i još više ublažiti pretrpljenu štetu.
Društvo maslinara Bar će nastaviti zajedno sa oštećenim maslinarima da radi na obnovi opožarenih maslinjaka, kako fizičkim radom na terenu, tako i povezivanjem maslinara sa institucijama sistema i drugim relevantnim organizacijama, naveli su iz ovog Udruženja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više