VENAC ZA ŽRTVE KOJIH NIJE BILO: Međunarodna bruka šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića u Morinju kod Kotora

V. KADIĆ

05. 10. 2021. u 07:39

PRVI put posle 30 godina, delegacije Crne Gore i Hrvatske su zajedno položile venac na ulaz u logor Morinj, na teritoriji Kotora, iako tamo niko od zatočenika nije ubijen!

Foto Radio Jadran

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže da su snažno odjekivale reči pomirenja crnogorskog ministra inostranih poslova Đorđa Radulovića, ali i podsećanja na strahote u Morinju njegovog hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana.

- Stojeći ispred ovog mučilišta Hrvata, razmišljao sam i o drugom mučilištu, logoru u Bileći, te o tome kako ni posle tri decenija vlasti Trebinja i njihovi "branioci" pričaju svoju istinu, slaveći one koji su napadali naš grad, bez namere da se izvine za zlodela, što je sve u skladu sa Vučićevom željom za "Srpskim svetom" - napisao je Franković na "Fejsbuku".

Inspirisan ovim događajem, ministar Radulović je ocenio da postoji duh nove Crne Gore, onaj koji u ratu nije učestvovao, ali koji poštuje sve žrtve na ovim prostorima - u Velici, Srebrenici ili Morinju, bez obzira kom narodu, naciji ili veri pripadali...

- Venac za novu bruku Đorđa Radulovića. Jeste li ikada čuli da je položen venac na mestu gde niko nije stradao? E, to se dogodilo u državi Montenegro, tokom zvanične posete hrvatskog šefa diplomatije Gorana Grlića Radmana. Polaganjem venca nikome u Morinju, Radulović je pljunuo na žrtvu građana Crne Gore, rezervista JNA, tada jedine legitimne vojne sile, koji su baš te, 1991, godine monstruozno ubijeni u splitkom logoru "Lora".

ISTORIJA Detalj sa jedne od sahrana pobijenih rezervista, 1991., Foto V. Kadić

Ali, te žrtve Radulović ne sme da pomene u razgovorima sa svojim hrvatskom kolegom - ističe politički analitičar Igor Damjanović.

Podsetimo, zapovednik Vojne policije HV Mario Barešić je svojevremeno istražnom sudiji u Splitu - povodom mučenja i likvidacija rezervista JNA iz nikšićko-šavničke grupe - potvrdio da su "sedmorica Crnogoraca, zatočenika "Lore", ubijena i bačena u Kevinu jamu na Kozjaku kod Kastela, dok su dvojica razmenjena. Likvidacijama su prisustvovali i čelnici obaveštajnih službi hrvatske vojske i vojni policajci, koji su učestvovali u mučenjima.

Zbog svega toga, odnosno činjenice da je u mučilištu nadomak Splita zverski pobijeno 14 crnogorskih rezervista, jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da je ponajpre tamo trebalo položiti venac.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više