SVETOZAR MAROVIĆ PROGOVORIO O MILU: "Nije mu bilo mesto na Cetinju"

V. K.

01. 10. 2021. u 21:43

BIVŠI predsednik Skupštine Crne Gore, nekadašnji najbliži saradnik Mila Đukanovića i bivši njegov partijski zamenik Svetozar Marović kazao je za Adria TV da Milu Đukanoviću nije bilo mesto na Cetinju tokom protesta koji su organizovani zbog ustoličenja mitropolita Joanikija.

Foto: Arhiva "Novosti"

- Predsednik treba da miri, da bude predsednik svih građana, a ne da bude na takvim događajima, kazao je Marović, dodajući da su on i Đukanović molili zajedno 1997. godine mitropolita Amfilohija da im omogući sastanak sa patrijarhom Pavlom.

- Komunizam se preko Zakona o slobodi veroispovesti hteo osvetiti Crnoj Gori. Ali, crkvu ne možete podržaviti, niti staviti pod katastar. Često se govori da je svetosavlje u Crnoj Gori nametnuta ideologija, a istorija beleži da je Mitropolija crnogorsko primorska imala najviše crkava Svetog Save - napomenuo je Marović.

- Personalizacija politike je karakteristična za Crnu Goru. Mi politiku vezujemo za ličnosti. To je nasledila Crna Gora iz patrijahalizma.

Govoreći o početku priče o Zakonu o slobodi veroipovesti 2019. godine, Marović kaže da tada Đukanović nije računao na njegov savet za stanje oko crkve.

- Bilo je mnogo razloga da taj zakon ne može proći. Pogrešno su sve procenili - dodao je Marović.

Na pitanje šta mu nedostaje u Crnoj Gori, kazao je da mu nedostaju grobovi ispred Crkve Svetog Stefana i prijatelji.

- Nedostaju mi oni kojima ja nedostajem. Nedostajem često i sam sebi. 

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici.

BONUS VIDEO: 

Kako je pao Milo Đukanović?

Pogledajte više