LEKARIMA 200 EVRA VIŠE: Najavljene više zarade medicinskom osoblju od januara, sindikati ipak nezadovoljni

I. D. S.

02. 10. 2021. u 08:38

MINISTAR finansija Milojko Spajić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavili su povećanje zarada zapoposlenim u zdravstvu i to od 1. januara naredne godine.

povećanje Januarske plate veće za 12,5 odsto , Foto Vlada CG

Lekare očekuje povećanje plate od 200 evra, dok će medicinski tehničari primati 120 evra više nego sada. U Samostalnom sindikatu zdravstva hvale što je država konačno odlučila da poveća zarade medicinarima, ali smatraju da to nije dovoljno.

- Kao lekar radim 20 godina. Tačno toliko dugo sam se sa kolegama naslušala pustih obećanja o povećanju zarada. Od prvog dana od kada sam imenovana za ministarku zdravlja za ovu temu urgiram na svim adresama. Nije nam trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo - dogovorili smo se - rekla je Borovinić Bojovićeva.

Ministar finansija Milojko Spajić je objavio da će, osim povećanja za sve zaposlene u državi za 17,5 odsto koje će se obezbediti kroz plan "Evropa sad", od 1. januara moći dodatno da se povećaju zarade za zdravstvene radnike od 12,5 odsto.

- Time je ukupno povećanje za zdravstvene radnike 30 odsto, što je verovatno i najveće povećanje zarada ikad u zdravstvu u ovako kratkom periodu. Želimo da pokažemo koliko su nam ti ljudi važni za državu, da ostanu u Crnoj Gori i da nam nacija bude što zdravija - poručio je Spajić.

Ilustracija V.N.

Ipak u Sindikatu zdravstva najavljeno povećanje smatraju nedovoljnim.

- Ako postoji ideja da to bude taksativno i sve više, naravno da ćemo biti zadovoljni.

Uvećale zarade moraju da se kroz Granski kolektivni ugovor dogovore i da se to sa sindikatima potpiše. Neko sa nama mora da sedne, da nas obavesti o tome i da mi pristanemo na tu vrstu povećanja. Sa povećanjem od 12,5 odsto nismo mnogo odmakli od početka - poručila je Krivokapićeva.

BEZ STIMULANSA

Naši zaposleni rade u kovid-bolnicama nisu ni centa dobili za taj rad u smislu stimulativnog dodatka. Srećna sam ako mogu da dobiju, jer zaista je teško raditi u tim okolnostima, sa teškim bolesnicima - kazala je Krivokapićeva.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više