I GRADONAČELNIK NA ULICI: Radnici nikšićke Železare najavili radikalizaciju protesta ako država ne pomogne

V.K.

29. 09. 2021. u 06:34

AKO Vlada Crne Gore ne preduzme ništa za spas nekadašnjeg giganta - nikšićke Železare kojom od 2012. godine gazduje turska kompanija "Toščelik", radnici ove fabrike najavili su radikalizaciju protesta.

Foto V. K.

Podršku su dobili i od prvog čoveka Nikšića, gradonačelnika Marka Kovačevića koji je poručio da će sa njima biti u svakom trenutku i na svakom mestu!

- Znamo da fabrika treba da radi, da vi trebate železari. Da je ona u državnom vlasništvu mogla bi vrlo brzo da se osposobi, stavi u pogon. Ali, mi smo došli u situaciju da je ono što su naši dedovi radili dospelo nekome u ruke i da sada zavisimo od njihove dobre volje i raspoloženja hoće li nastaviti proizvodnju ili neće.

Vlada Crne Gore ne zna, jer nema pristup ugovoru sa investitorom, ni koja su prava i obaveze države u ovom slučaju, ni šta ona tačno može da uradi. To je ono što treba da promenimo, što treba da se reši.

U svakom slučaju, fizički nećemo dati Železaru, ja ću biti tu sa vama svakoga dana, sa svakim od vas ako se odlučite na bilo koji radikalniji protest, jer nama železara kao gradu i Crnoj Gori treba.

Borićemo se za nju onako kako znamo i umemo, svi zajedno. Ovo je pitanje egzistencije svih naših građana i naših porodica. Bićemo zajedno do kraja - poručio je Kovačević železarcima.

Idu u Tursku

Ako neko misli da ćutke radnike Železare preko noći prebaci na biro rada - grdno se vara. To nećemo dozvoliti, kaže sindikalac Željko Rabrenović, ističući da prema informacijama koje poseduje predstavnici resornog ministarstva će naredne sedmice otići u Tursku i razgovarati o statusu fabrike sa tamošnjim nadležnim organima.

Pogledajte više