NAROD POZIVA NA BOJKOT „VIJESTI“: Reakcije na skandalozno vređanje patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija (FOTO)

V. K.

28. 09. 2021. u 22:17

SKANDALOZNA kolumna jednog od osnivača podgoričkih "Vijesti", Željka Ivanovića, u kojoj na najprizemniji način vređa crkvene velikodstojnike patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, ozlojedila je crngorsku javnost, pogotovo vernike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Foto: Printskrin

- Ali nije mula Porfirije bio sam u ovom nacionalističkom zanosu u Beranama. Bio je tu i mula Stijović (ministar za kupus i zelenu salatu), mula Ratko (ministar za prostor, liše njegove nelegalne palate) i mula Aleksandar (od Prve banke). Niko od njih ni da trepne na govor mržnje i podela mula Porfirija, niko da ustane i demonstrativno napusti prvi red, niko da javi šefu Zdravku (Krivokapiću) da ne dolazi u Berane posle takve bruke. Koliko god da je premijeru Metodije blizak, koliko god je novi vladika za poštovanje, i koliko god bila šteta što Metodije nije mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh pećkog trona nego onaj đilkoš od Joanikija - napisao je između ostalog Ivanović.

Na društvenim mrežama pokrenuta je akcija bojkota štampanog izdanja Vijesti, portala i Televizije Vijesti.

- Tako treba, dosta je više mazohizma, i medijskog i svakog drugog!, jedan je od komentara.

Foto: Printskrin

Reagovao je i Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića:

- Zla namera Željka Ivanovića ne ogleda se toliko u prostačkom vređanju mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija, već u kontinuitetu pokušaja stvaranja podela među pravoslavnim i srpskim korpusom kroz iskazivanje žala kako vladika Metodije nije izabran za cetinjskog mitropolita, jer eto Željko je nekako zaključio kako je on bolji od pomenute dvojice. Ipak da je ovakva nazadna misao Željka Ivanovića u defanzivi, govori činjenica kako su u sadašnjem pokušaju da zabodu trn u zdravu nogu pravoslavnog sveta u Crnoj Gori, za razliku od ranije, patrijarh srpski i mitropolit cetinjski na istoj strani, a u ranijim slučajevima nespominjani episkop budimljansko nikšićki na drugoj. Izgleda da su prešli igricu. Game over! Raduje što je narod jedinstven i što moć ovakvih pojedinaca i njihovih glasila i saradnika da nas zavađa opada.

Foto: Printskrin

Oglasio se i politički analitičar Boško Vukićević:

- Ovo surovo kažnjavanje “Vijesti“ od strane naroda (a nadam se da će rezultati kampanje imati blagotvoran efekat i u smislu dostizanja pluraliteta informacija), za mene predstavlja i ličnu satisfakciju. Naime, o „Vijestima“ sam napisao na desetine tekstova, kao mediju koji plasira lažne građanske vrednosti, kao antisrpskom mediju, kao antipravoslavnom mediju, kao mediju koji za potrebe uređivačke politike lansira lažne informacije ili prikriva vesti, kao i mediju koji sprovodi cenzuru više od svih ostalih, kao NATO glasilu. Dakle – bojkot „Vijesti“ nego kako! - poručio je Vukićević.

BONUS VIDEO - Ustoličen Mitropolit Joanikije

Pogledajte više