MANJINE BI DA SE PITAJU: Bošnjačka stranka kroz koncept manjinske vlade vidi izlaz iz duboke političke krize

V. K.

29. 09. 2021. u 08:38

ERVIN Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke i šef poslaničkog kluba te partije, ponudio je dva koncepta izlaska iz političke krize.

Foto Arhiva

Prvi je koncept manjinske vlade, kroz okupljanje svih proevropskih snaga a drugi je vlada izbornog poverenja, u kojoj bi bili predstavnici političkih partija i koja bi mogla imati oročeni mandat od šest meseci ili godinu.

- Njen glavni zadatak bio bi vraćanje građanskog poverenja, i priprema uslova za vanredne parlamentarne izbore ili ujedno izbore na svim nivoima - kazao je Ibrahimović.

- Inicijativa o rekonstrukciji vlade do kraja je ogolela poražavajuće rezultate eksperimenta vladajuće većine o ekspertskoj vlasti. Manjine koje čine četvrtinu našeg društva ne smeju biti izopštene iz bilo kojeg društvenog političkog procesa.

O predlogu Bošnjačke stranke da se formira manjinska vlada u Demokratskom frontu ne gledaju blagonaklono. Poslanik tog političkog saveza Jovan Vučurović smatra da BS takvim stavom provocira narod koji je glasao za promene.

- Za poslanike vlasti učešće manjina u rekonstruisanoj vladi očekivano je i poželjno, ali ne i manjinska vlada. To je potpuno nerealno očekivanje, ali i nesvakidašnje ponašanje onih koji su učestvovali u vlasti Mila Đukanovića. DF će raditi u Vladi koja ne uključuje Demokratsku partiju socijalista, a takav izbor je neophodan da naprave i oni koji treba da shvate da se desio 30. avgust prošle godine - saopštio je Vučurović, podsetivši da su u DF, zbog prevazilaženja podela u Crnoj Gori, prema Bošnjačkoj stranci bili korektni jer su ih pozivali na jednu vrstu pomirenja.

- Upravo je ovakva izjava Ibrahimovića provokacija i to ne samo partijska nego i provokacija usmerena prema narodu koji je godinama trpeo torturu, a sad treba ponovo da bude izložen maltretiranju, ovog puta od neke fantomske manjinske vlade.

Inače, ovu priču otvorio je nedavni dogovor Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji Vlade koji podrazumeva proširenje ministarskih mesta sa sadašnjih 12 na 18, uz tri potpredsednička.

EKSPERTI

VLADA mora ostati ekspertska, smatraju u Građanskom savezu CIVIS, članice koalicije "Crno na bijelo".

Iz ovog saveza poručuju da rekonstrukcija "ne može biti rezultat puke borbe za pozicije prvaka vladajućih koalicija".

Pogledajte više