ACO ĐUKANOVIĆ JAČI OD CENTRALNE BANKE: Skupština akcionara Prve banke nezakonito izabrala novi sastav Odbora direktora

V. KADIĆ

27. 09. 2021. u 08:38

SKUPŠTINA akcionara Prve banke, kojoj su prisustvovali i predstavnici većinskog vlasnika Ace Đukanovića, brata crnogorskog predsednika, još 26. avgusta je izabrala novi Odbor direktora u kojem se nalaze četiri predstavnika "prve familije" i samo jedan iz državne "Elektroprivrede Crne Gore". Tako je sprečen izbor drugog kandidata EPCG Nebojše Medojevića, čiju kandidaturu još formalno ocenjuje Centralna banka Crne Gore.

Foto: Printskrin

Iako je bila obaveza Prve banke da na svom sajtu objavi ovu odluku, to nije urađeno, već su promene objavljene u "Službenom listu" tek 17. septembra...

"Elektroprivreda" je imala pravo na dva člana u Odboru direktora. Uz Velizara Čolovića, predložila je Janka Milatovića - koji je odbijen uz obrazloženje da njegovo radno mesto menadžera u hotelu ne ispunjava uslov od pet godina iskustva na rukovodećim mestima u privredi - pa je predložen Nebojša Medojević. Ali, Skupština banke je izabrala pet članova tako što je Aco Đukanović uzeo i jedno mesto namenjeno predstavnicima EPCG.

- Zbog odbijanja većinskog vlasnika da ispoštuje zakonska prava manjinskog vlasnika, sa značajnim učešćem u vlasništvu, stekli su se zakonski uslovi da EPCG pokrene procedure za zaštitu svog interesa i kapitala u problematičnoj banci koja od osnivanja posluje van Ustava i zakona, ali ima logističku podršku CBCG u prikrivanju nelegalnih bankarskih praksi - saopštio je Medojević, inače jedan od lidera DF.

Procenjuje i da su depoziti EPCG od 24 miliona evra ugroženi i da EPCG treba odmah da ih povuče iz ove problematične banke koja izbegava zakonske mere CBCG i stečaj - samo zahvaljujući uticaju Đukanovića na guvernera CBCG.

- Predlažući mene za člana Odbora direktora Prve banke, EPCG je javno raskrinkala veze ove finansijske institucije sa Centralnom bankom i pokazala da je ona od osnivanja imala privilegovan položaj na tržištu, te da CBCG nikada nije vršila svoju ustavnu i zakonsku funkciju kontrolora, već je u kontinuitetu bila saučesnik u prikrivanju teških krivičnih dela. Na kraju, Aco Đukanović mi je ovom paničnom reakcijom odao najveće priznanje, jer je pokazao da se plaši mog značaja, međunarodnih kontakata i informacija koje imam. Ćeraćemo se još - poručio je Medojević.

AKCIJE

POJEDINAČNO, najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović - sa 41,5 - koji, preko nekoliko povezanih firmi, kontroliše još oko 15 odsto akcija. "Elektroprivreda Crne Gore", kao državno preduzeće, ima 19,8 odsto akcija.

SASTAV

U ODBOR su izabrana dva dosadašnja člana - predsednik Milan Perović i Nataša Martinović - te Maja Drakić Grgur i bivši ministar pravde i funkcioner DPS advokat Zora Pažin. Kandidat EPCG bio je Velizar Čolović.

Pogledajte više