DF HOĆE DA PREGOVARA: Rekonstrukcija Vlade biće rešenje i za tužilački savet

V. K.

22. 09. 2021. u 06:45

DOGOVOR koji su postigli Demokratski front i Demokratska Crna Gora u vezi sa rekonstrukcijom Vlade Zdravka Krivokapića, nagovestila je i rešenje još jednog gorućeg problema - izbor članova Tužilačkog saveta.

Foto Skupština CG

 Sve nedoumice koje su oko ovog pitanja stajale između dva najjača bloka parlamentarne većine trebalo bi da budu rešene istog dana, kada bude izglasana nova, proširena Vlada.

- Ne bi bilo sporno da se na istoj sednici, na kojoj se bude birala rekonstruisana 42. Vlada Crne Gore, bude izabran novi Tužilački savet. Time bi se stvorili preduslovi za finalni obračun sa kriminalom i korupcijom u Crnoj Gori, što je jedan od osnovnih preduslova za evropske integracije i otvaranje poglavlja 23 i 24. Oni koji budu u Tužilačkom savetu treba da budu hrabri i odvažni - saopštio je Milun Zogović (DF).

Najvažnije promene u Zakonu o Državnom tužilaštvu odnose se na promenu sastava Tužilačkog saveta koji bira specijalnog tužioca i ostale tužioce. Imaće 11 članova, po pet iz redova tužilačke organizacije i "uglednih pravnika" koje bi birala Skupština i jedan predstavnik Ministarstva pravde.

Udruženje državnih tužilaca Crne Gore, povodom poslednjih dešavanja u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti i pripremanja ubistva glavnog SDT Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, izražava ozbiljnu zabrinutost.

- Državni tužioci su odavno uvideli da svakodnevne izjave nosilaca vlasti o blagodetima koje će doneti predstojeće personalne promene u Državnom tužilaštvu predstavljaju samo paravan iza koga se krije namera da se tužilaštvo stavi pod političku kontrolu - poručuju iz Udruženja.

RAZREŠENjE

USTAVNI odbor danas o predlogu za razrešenje Mila Đukanovića po inicijativi SNP. Razmatraće predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav.

Pogledajte više