AMERIKA BIRA ČLANOVE VLADE: Izbor ministara u Crnoj Gori pod lupom Vašingtona

V. K.

18. 09. 2021. u 07:11

DOGOVOR Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji izvršne vlasti od koga se očekuje da konačno Crnu Goru uvede u mirnu luku, prati se i u dalekom Vašingtonu.

Foto: Ambasada SAD

 Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzig Rajnke poručila je da od nosilaca lista vladajuće većine traži ispunjenje obećanja od pre godinu dana - da zadrže Crnu Goru na evroatlantskom kursu.

Ona je naglasila da je bilo očigledno tokom poslednjih dešavanja koja su pratila ustoličenje mitropolita Joanikija, da polarizacija i podele rastu u Montenegru, navodeći da je to brine zbog evroatlantske budućnosti Crne Gore.

- Nedopustivo je da bilo koji ambasador, pa i američki, kontroliše kadrovsku politiku Vlade, ugrožava prava pripadnika najbrojnije verske zajednice u zemlji i ometa sprovođenje zakona - kaže, za "Novosti", Igor Damjanović, politički analitičar. - Svojim istupom ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke demonstrirala je maksimalno licemerje. Ona je dala sebi za pravo ne samo da određuje unutrašnju politiku i sastav vlade, već i ospori pravo Crnoj Gori da primenjuje vlastite zakone i sprovede popis stanovništva.

Damjanović dodaje da Rajnkeova nije propustila priliku ni da optuži Rusiju da stvara podele u crnogorskom društvu i diskretno napadne pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da predstavlja eksponenta ruskih imperijalnih interesa!

Foto D. Milovanović

Igor Damjanović

Jovan Vučurović, poslanik DF, kaže, za naš list, da što se tiče Demokratskog fronta u ovom trenutku najvažnije je da je došlo do dogovora između DF-a i Demokrata.

- To je nešto što je novi kvalitet u pravcu stabilizacije odnosa unutar parlamentarne većine - ističe Vučurović. - Važno je istaći i da je taj dogovor bila ideja i ostalih iz parlamentarne većine, da prvo DF i Demokrate postignu dogovor i onda će ga svi ostali prihvatiti. Na tom fonu od samog početka bila je i URA i mi smo zaista očekivali da oni snažno pozdrave dogovor DF i Demokrata, u skladu sa onim što su javno saopštavali, ali su njihove izjave suprotne tome. Ipak, očekujemo da će uvažiti činjenicu da rekonstrukciju Vlade podržava 37 poslanika parlamentarne većine, da će se krenuti u dalje dogovore.

NOVI SASTAV DO SREDINE OKTOBRA

JEDAN od lidera DF-a Milan Knežević potvrdio je za "Novosti" da bi se dogovor tog političkog saveza i Demokrata mogao realizovati do sredine oktobra. Očekuje se kompromis sa URA, strankom vicepremijera Dritana Abazovića.

Pogledajte više