SAMO ROBA SA PEČATOM EK NA RAFU: Vlada donela Uredbu, na tržište može nova hrana koju je odobrila Evropska komisija

Z.Z.

09. 09. 2021. u 09:21

NA crnogorskom tržištu u narednom periodu mogu se naći pojedine vrste hrane, koje se uvoze iz različitih zemalja sveta, isključivo uz odobrenje Evropske komisije.

Foto Arhiva

Na toj listi su pojedini poljoprivredni proizvodi, dodaci ishrani, određene vrste hleba i mleka.

Vlada je usvojila izmenjenu Uredbu o novoj hrani koja se može koristiti i stavljati na tržište. I to je deo obaveza koje proističu iz usklađivanja sa evropskim standardima.

- Reč je o različitim vrstama poljoprivrednih proizvoda, pre svega semena, kao što su npr. čija semenke sve zastupljenije u našim trgovinama. Osim toga, uljana repica, ali i proizvodi koji se dobijaju primenom novih tehnologija kao što su pojedine vrste hleba i pasterizovano mleko - pojasnila je Biljana Blečić, pomoćnica direktora u Upravi za bezbednost hrane.

Uredba se, kako je saopšteno iz Vlade, donosi radi obezbeđenja sprovođenja Zakona o bezbednosti hrane i usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, a posebno u odnosu na novu hranu i njene sastojke. U skladu sa propisanim odredbama, na tržište Crne Gore je dozvoljeno stavljati samo vrste nove hrane koju je odobrila Evropska komisija, uvrstila na listu i objavila pojedinačnim navedenim uredbama. Sastavni deo Uredbe je i lista koja se menja sa bliže utvrđenim uslovima za korišćenje i stavljanje na tržište nove hrane kao i opis metode njene analize i zaštitne mere, navodi se u saopštenju sa sednice izvršne vlasti.

- Nova hrana koja se nalazi na tzv. listi odobrene hrane može se stavljati i na tržište Crne Gore. To znači da je u evropskim laboratorijama prošla sve analize koje potvrđuju njenu sigurnu upotrebu - istakla je Blečićeva.

Pitali smo je i kakva je situacija sa hranom bila tokom ovog leta, ako se ima u vidu turistička sezona i da su potrošnja i promet bili veći od planiranih.

- Bez imalo zadrške mogu reći da smo zadovoljni efektima postignute kontrole što se najbolje vidi po tome da u ovoj godini nismo imali nijedan slučaj trovanja hranom - kaže Blečićeva.

KONTROLA NA GRANICAMA

BLEČIĆEVA je naglasila da su kao i u ranijem periodu kontrole bile pojačane na granicama, te da su vraćene znatne količine naročito voća i povrća zbog nedozvoljene količine pesticida i konzervansa.

Pogledajte više