KO JE SUDIJA LONČAR KOJI JE ZAPANJIO JAVNOST? Pustio Veljovića, izrežirao "udar" - bio saradnik Mugoševe kad su hapsili lidere DF-a

V. K.

08. 09. 2021. u 09:35

ODLUKA sudije Osnovnog suda na Cetinju Borka Lončara da odbije da odredi pritvor od 30 dana Veselinu Veljoviću, savetniku za bezbednost predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, izazvala je ogromno nezadovoljstvo tri pobedničke koalicije na izborima 30. avgusta prošle godine.

Foto: D.Milovanović

I dok se još ne zna da li će se cetinjsko tužilaštvo žaliti na pomenutu odluku Lončara, za šta ima zakonsku mogućnost, procurile su informacije da je on bio najbliži saradnik sudije Suzane Mugoše u izmišljenoj aferi "državni udar" posle koje su uhapšeni lideri tada opozicionog Demokratskog fronta. Lončar je, naime, u to vreme bio savetnik u Višem sudu u Podgorici, da bi posle "udara" dobio unapređenje.

Veljović je priveden tokom protesta na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, a nakon oslobađajuće odluke kazao je da je žrtva političkog progona i osvete premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

Njegovo puštanje na slobodu dokaz je da je deo pravosuđa u ekipi koja je organizovala nasilje i terorizam na Cetinju, ocenili su iz Demokratskog fronta:

- Svi smo znali, i pre odluke da se Veljović brani sa slobode, da su u sudstvu i tužilaštvu jake strukture kriminalne hobotnice DPS. Nakon ovog sramnog čina, kojim je na slobodu, samo dan nakon učinjenog dela, pušten jedan od vođa pobune na Cetinju, možemo da utvrdimo da je pravosuđe bilo deo kompletne nasilne akcije i terorizma.

Poslanik ovog političkog saveza Jovan Vučurović kazao je za naš list da su DPS i sateliti danima širili mržnju, atmosferu nasilja i terorizma, i pažljivo pripremali teren za ono što su uradili na Cetinju.

DELIO PUŠKE, BOMBE I SUZAVAC

PREMA nezvaničnim saznanjima "Novosti", upravo je Veljović bio "mozak" nasilnih akcija tokom kojih su bili ugroženi životi patrijarhu Porfiriju i mitropolitu Joanikiju. Prema podacima obaveštajnih službi, Đukanovićev savetnik je koordinirao i nabavku oružja za ekstremiste, koji su bili opremljeni automatskim puškama, bombama, pištoljima, patronama suzavca...

Pogledajte više