PITAJTE POLICIJU ČIJI JE KOKAIN: Reporteri "Novosti" u selu Mojanovići, u Zeti gde je "pao" rekordni tovar švercovanih narkotika

V. KADIĆ - S. ĐOKIĆ

31. 08. 2021. u 08:00

SELO Mojanovići u Zeti, nedaleko od Podgorice, ovih dana našlo se neočekivano u epicentru narko-afere nakon rekordne zaplene od skoro tonu i po kokaina, i hapšenja osumnjičenih Krstovića, oca i ćerke, Budimira (66) i Marine (27).

Magacini porodice Krstović u Mojanovićima / Foto V. Kadić

Kontejner s bananama i drogom stigao je brodićem 24. avgusta pod okriljem mraka u barsku luku, a dva dana kasnije je istovaren u magacinu te porodice u Mojanovićima.

Za razliku od minulih dana, kada su pripadnici policije sa dugim cevima čuvali zaplenjenu drogu u magacinu, u ponedeljak kod skladišta nije bilo uniformisanih i naoružanih, ali privatno obezbeđenje reporterima "Novosti" nije dozvolilo prilaz hangaru i hladnjači koja je prevozila teret.

- Briši, bre! Nema slikanja i pisanja! Odbij odavde, šta čekaš? - odbrusio je "bezbednjak" u civilu koji je prethodno mirno šetao ispred magacina Krstovića.

Kontejner sa bananama u kojem je bila droga vredna oko stotinu miliona evra u barsku luku uplovio je pre nekoliko dana pod zastavom Libije i to brodom MSC Charlote, koji je prethodno bio usidren u slovenačkoj luci Kopar. Reč je o manjem plovilu, takozvanom fider-brodu, koji iz italijanske luke Đoja Tauto preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem. Iz brodića su paketi utovareni u hladnjaču registarskih oznaka PG 353 GA, koja je praćena od utovara, pa sve do poslednje stanice, nakon čega su lisice na ruke stavljene ocu i ćerki. Odluka suda da se njih dvoje brane sa slobode, izazvala je burnu reakciju državnih organa i crnogorske javnosti. Igrom slučaja, za istražnog sudiju određen je Radomir Ivanović, koji je u kumovskim vezama sa porodicom Krstović! - Budimir Krstović i njegova ćerka Marina su pušteni da se brane sa slobode, jer u spisima predmeta koji su prikupljeni povodom zaplene kokaina, nema dokaza koji bi ih doveli u vezu sa švercom droge - rekao je podgorički sudija, a preneli crnogorski mediji. Inače, Marina je prošla poligraf, a poreklo, odnosno "gazda" droge još nije poznat.

Foto V. Kadić

Cela akcija policije, blokada sela, uznemirila je žitelje Mojanovića, koji, kako kažu, nisu ni u snu mogli da pomisle da bi u njihovom mestu mogla da se nađe tolika količina droge od koje se trese ceo region. Nisu se obradovali ni našem dolasku.

- Opet novinari i to beogradski. Šta ćete ovde? Samo vas vidimo kada je neki belaj u pitanju - dočeka nas krepka starina koja užurbanim korakom odmiče u daljinu.

Retki su oni koji su bili spremni da nešto više kažu o ovom događaju.

- Možda je sve nameštaljka - dodaje Z. R. - Krstovići su naše komšije i sa njima imamo korektne odnose. Idite u policiju, pa njih pitajte.

Na naše insistiranje da nam kaže kako ocenjuje to što je istražni sudija Ivanović kum porodice Krstović, i da je Budimiru i Marini omogućio da se brane sa slobode, naš sagovornik šeretski odgovara:

- Pa, dome, kum nije dugme!

Ne misle svi jednako u ovom kraju. Bilo je i onih koji su nam gotovo nečujnim glasom kazali da se u Zeti "vrti mnogo stvari".

- Dolazili su ovde u poslednje vreme automobili raznih registracija, ali niko od nas se njima nije bavio. Mislili smo da su turisti koji obilaze svoje prijatelje. A i more im nije daleko... Međutim, ovakvom jadu se niko nije mogao nadati - poručuju seljani.

Policija je, međutim, i dalje aktivna na prostoru Zete. U ponedeljak su saopštili da su u tom kraju pronašli novu "plantažu" marihuane i zaplenili 1.130 stabljika te droge, koja je bila u poodmakloj fazi sazrevanja. Prethodno su njene stabljike "posečene" po Podgorici, Nikšiću, Plužinama i u drugim sredinama.

ŽALBA NA ODLUKU SUDIJE

"Tovarom" droge i kumovskim vezama su se pozabavili potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Oni smatraju da je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Radomir Ivanović trebalo da se izuzme iz slučaja zaplene kokaina.

- Koliko sam razumeo, tužilaštvo je već pokrenulo žalbu na odluku o puštanju osumnjičenih. Treba da postoji svest o ovome. Dostavićemo inicijativu za pritužbu na odluku sudije - rekao je ministar Sekulović, dodajući da je reč o akciji globalnih razmera.

PREMIJER NEOBAVEŠTEN!

- Akcija zaplene kokaina izvedena je u strogoj tajnosti i ja ništa nisam znao o tome dok nije završena - "pohvalio" se premijer Zdravko Krivokapić.

ABAZOVIĆ: NAPADNUTA MAFIJA

TO što sudstvo i tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbore sa organizovanim kriminalom, odlična je poruka za međunarodnu zajednicu, smatra Dritan Abazović.

- Ne postoji mafija koja nije napadnuta u poslednje vreme. Rezultati borbe protiv kriminala se isporučuju. To što druge institucije sistema ne mogu da ih prate i to je dobra poruka i međunarodnoj zajednici - kaže potpredsednik Vlade Crne Gore. - Vrednost jedne pošiljke kokaina jednaka je vrednosti pet superluksuznih bolnica i deset fabrika!

Pogledajte više