FESTIVAL "ĆIRILICOM": Izvedena duodrama "Oleana"

V. K.

30. 08. 2021. u 20:25

U OKVIRU književnog festivala "Ćirilicom", sinoć je u crkvi Santa Marija izvedena duodrama "Oleana", po tekstu Dejvida Memeta, u režiji Vide Ognjenović, a uloge su poverene Monji Vuksanović i Jovani Todorović, kojoj je ovo bila magistarska predstava.

Foto: V. K.

Ovo je priča o odnosu studentkinje i profesorke, kritika modernog sistema obrazovanja, a izbor teksta je bio zajednički, rekla je Vida Ognjenović.

- Ja sam ovaj tekst videla 1997. godine u Londonu, to je bila praizvedba, donela sam ga u Beograd, prevela i postavila na scenu Ateljea 212, gde je ulogu profesora igrao Svetozar Cvetković.

Koliko ova tema i danas korespondira na globalnom nivou?

-Ja mislim mnogo, u to me najviše ubeđuje reakcija publike, koja besprekorno razume predstavu i apsolutno nemamo problem da bilo šta dodatno objašnjavamo, a ovo ipak nije pedagoška predstava - istakla je Ognjenović.

Jovana Todorović je glumica iz Budve, a dodatna odgovornost je igrati pred svojom publikom i na festivalu koji nosi naziv "Ćirilicom".

- Odgovornosti je svakako bilo i moram da se zahvalim organizatorima što su nas pozvali i pružili priliku da odigramo predstavu koju ja mnogo volim.

Na pitanje kako i u kojoj meri sagledava problem odnosa profesor student, Jovana kaže:

- Smatram da ova predstava ima i neku pouku, a to je da netreba baš ni profesori da budu previše prijateljski nastrojeni prema studentima jer nikada ne znaju kakva manipulacija ih čeka. Uvek mora da postoji neka granica.

Večeras sa početkom u 21 sat, prof. dr Jovan Delić održaće predavanje na temu "Pesništvo Jovana Dučića".

Pogledajte više