ČETVRTI DAN FESTIVALA "ĆIRILICOM": Ivan Negrišorac o "Duhu samoporicanja"

V.K. 27. 08. 2021. u 11:12

ČETVRTOG dana festivala Ćirilicom, koji se u Budvi održava u organizaciji Narodne biblioteke Budva i Udruženja izdavača Crne Gore, predstavljen je književni opus Ivana Negrišorca, pesnika, profesora teorije književnosti i kreativnog pisanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i predsednika Matice srpske.

Foto: V.K.

- Pišući više puta o jesničkom delu Ivana Negrišorca ukazivao sam na činjenicu da u prvom desetljeću 21. veka, čiji je cinični pogled gotovo idealan nastavak apokaliptične jeke veka koji mu je predhodio, iznova iznjedrio blistavo lice srpskog pesništva. U tom periodu, Ivan Negrišorac je jedan od autora koji je objavio svoje knjige i koji je vratio poeziju i pesnike vlastitim izvorima, istakao je Selimir Radulović, nako čega je reč uzeo Negrišorac:

- Hvala vam što ste mi dali priliku da ovde u Budvi, u sredini koju mnogo volim, ponovo govorim, jer to nije bilo moguće poslednjih petnaestak godina. Hvala što se uravnotežavamo i dovodimo do neke normalne svesti, mislim da je to značajno za Srbiju i za Crnu Goru i za sve ljude sveta, istakao je Ivan Negrišorac, koji je pred publikom čitao delove iz knjige "Kamena čtenija", koja govori o Crnoj Gori od primanja hrišćanstva do danas i u potpunosti je posvećena Paštrovićima.

Iz ličnih razloga, prof. dr Milo Lompar, neće, kako je planirano večeras održati predavanje na temu "Duh samoporicanja", već je predavanje održati Ivan Negrišorac sa početkom u 21 sat.

Pogledajte više