ZA CEO MESEC ODREZALI 200 GRAMA JUNETINE: Građanima nejasna statistika i kako preživeti kada je potrošačka korpa "teža" od plate

Z. Z.

26. 08. 2021. u 08:38

PROSEČNA zarada u Crnoj Gori, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosi 530 evra. Potrošačka korpa na kraju jula bila je malo iznad 657 evra.

Foto Arhiva Novosti

I tu su statističari izračunali rast od 0,1 odsto u odnosu na jun. Takođe, u izveštaju navode da izdaci za hranu i bezalkoholna pića u ukupnoj potrošačkoj korpi čine polovinu ili 282 evra.

- Četvoročlana porodica potrošila je u julu 374 evra na neprehrambene proizvode i usluge ili pola procenta više nego što im je trebalo mesec ranije - piše u izveštaju Monstata.

Inače, u potrošačku korpu ulaze 92 prehrambena proizvoda, a kalorijska vrednost po osobi je preko 2.220 kalorija dnevno. Konkretno, po metodologiji statistike, procenjeno je da jedna osoba tokom meseca pojede malo preko tri kilograma hleba, četiri kilograma pšeničnog, odnosno 200 grama kukuruznog brašna, koliko i pirinča. Takođe, u potrošačkoj korpi za mesec je predviđeno da jedna osoba pojede 600 grama pilećeg, 200 grama junećeg, te 300 grama svinjskog mesa. Uvršteni su i suhomesni proizvodi kao što su čajna kobasica, slanina, rebra, viršle, vrat, pašteta, prosečno oko 100 grama po osobi za mesec.

Foto Arhiva Novosti

Na spisku su i mlečni proizvodi. Između ostalog za 30 dana jednoj osobi je dovoljno da popije više od 2,6 kilograma jogurta, oko 1,2 kilograma sira, mleka više od 2,5 kilograma, 100 grama kajmaka, koliko i pavlake. Kada je u pitanju ulje izračunato je da je tokom meseca dovoljno 880 grama jestivog od suncokreta, ali i 60 grama masti. U potrošačkoj korpi nalaze se i razne vrste voća. Ukupno oko sedam kilograma. Na spisku namirnica koje su u potrošačkoj korpi je i povrće, gde prednjači pet kilograma krompira, kilogram paradajza, pola kilograma pasulja, te manje od kilograma crnog luka, 300 grama spanaća ili blitve. Na spisku su i čokolade, med, šećer, dodaci jelima, sokovi, mineralna voda, čajevi.

Podgoričani komentarišu da je neverovatno u sadašnjim uslovima da četvoročlana porodica preživi sa 650 evra.

- Samo na osnovne namirnice, hleb, mleko, jogurt, ode po tri ili četiri evra svakog jutra.

Gde su meso, jaja, pomalo voća, povrća. Kada se sve sabere, ne može se dnevno bez 20 evra.

Zato mi nije jasno kako objavljuju podatak da četvoročlana porodica za mesec potroši manje od 300 evra na hranu - kaže Sanja R., domaćica iz Podgorice.

Iz sindikalnih organizacija više puta upozoravali su na metodologiju kojom se obračunava vrednost potrošačke korpe u Crnoj Gori.

- Sindikati već godinama ukazuju da bi njihovi predstavnici trebalo da budu u Upravnom odboru Monstata, kako bi imali uvid kako se i na koji način obračunavaju i zarada i potrošačka korpa. Mogli bismo i da ukažemo na aktuelni ekonomski trenutak, potrebe ljudi, pa ne bi razlika između potrošačke korpe i prosečne zarade bila gotovo 130 evra - konstatovali su sindikalci.

METODOLOGIJA

- VREDNOST minimalne potrošačke korpe izračunava se prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede SAD o minimalnoj vrednosti unosa 2.221 kalorije dnevno. Za izračunavanje novčane vrednosti uzimaju se cene hrane i neprehrambenih proizvoda koje su prosečne u tekućem mesecu - obrazložili su iz Monstata.

Pogledajte više