AUTO-PUT OPET POD VELOM TAJNE: Ograničenja u ugovorima o "hedžing aranžmanu" kredita za kapitalnu saobraćajnicu

V. KADIĆ

21. 08. 2021. u 08:38

NA pritiske opozicionih partija bivšeg režima Mila Đukanovića na Ministarstvo finansija, posebno SD, koalicionog partnera DPS, da objavi kompletnu dokumentaciju o "hedžing aranžmanu" kredita za auto-put Smokovac -Mateševo (41 km), Ministarstvo finansija kojim upravlja Milojko Spajić, saopštilo je da postoje ograničenja u ugovorima, koja u razgovorima sa bankama pokušavaju da prevaziđu.

Foto Arhiva Novosti

Poslanik SD, Damir Šehović, bivši ministar prosvete, rekao je da je resorno ministarstvo obećalo da će objaviti dokumentacju o ovom aranžmanu u vezi sa kapitalnom crnogorskom saobraćajnicom.

Usledila je reakcija iz Vlade Crne Gore u kojoj se navodi da će dokumentacija potvrditi sve već objavljene detalje, kao i to da je ovaj aranžman uspešan za državu. Navode da je postupak kojim se država zaštitila od valutnog rizika kredita sproveden u skladu sa zakonom o budžetu za ovu godinu i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima.

- Odredbe ugovora definisane su tokom pregovora sa svakom od banaka pojedinačno i sadrže klauzule poverljivosti, koje se odnose na sam ISDA ugovor, kao i na svaku pojedinačnu transakciju koja proizilazi iz ISDA ugovora. Narušavanje klauzula o poverljivosti predstavlja visok reputacioni rizik za Crnu Goru, u odnosu na buduće aranžmane države. Iz navedenog razloga dokumentacija je označena stepenom tajnosti interno u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka - podsetili su iz Ministarstva.

Pravna zastupnica NVO Akcija za socijalnu pravdu, Ines Mrdović, izjavila je da je pomenuti Spajićev resor proglasio tajnim pet informacija u vezi "hedžing aranžmana" za kredit za auto-put, određujući im stepen tajnosti "interno" u naredne dve godine. Upravo toj NVO, navedeno ministarstvo je odbilo zahtev za dostavljanje cele dokumentacije u vezi "hedžing aranžmana" koji se odnosi na zaštitu javnih finansija od valutnog rizika.

- Podsećamo da je kredit za finansiranje auto-puta Bar - Boljare, deonica Smokovac - Mateševo, ugovoren u američkim dolarima. Ovde je reč o tajnim informacijama koje su kao takve označene od 25. juna do 12. jula - saopštila je Mrdovićeva. - Navodi se da je 25. juna "internom" proglašena informacija o zaključivanju ISDA ugovora sa bankama, kao pravnog osnova za realizaciju transakcija sa finansijskim derivatima, a 5. jula o polaznim osnovama za pregovore sa investicionim bankama. Šestog jula je kao tajna označena informacija o rezultatima pregovora sa investicionim bankama Goldman, Sosijete ženeral.

Dalje, dodaje ona, 9. jula "internom" je označena informacija o polaznim osnovama za drugi krug pregovora sa investicionim bankama, a 12. jula - o rezultatima pregovora sa Dojče bank AG za zaključenje "hedžing aranžmana" putem unakrsnog valutnog svopa.

Jedan od lidera DF, Nebojša Medojevć kritikovao je tajnost ugovora o "hedžing aranžmanu" kredita za auto-put.

- Izdaja, prevara, korupcija, lopovluk, šverc, dužničko ropstvo. Ovo je zaštitni znak Vlade Zdravka Krivokapića - smatra Medojević.

PRISTUP

TAJNIM podacima pristup imaju predsednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, članovi skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednosti i za antikorupciju, kao i pravosudni organi.

Pogledajte više