AVIONI SPAS ZA ZAŠTIĆENU ZONU: Drama u Nacionalnom parku "Durmitor", NVO traži pomoć u gašenju požara

M. SEKULOVIĆ/ M. DROBNjAK

14. 08. 2021. u 09:40

ZAŠTIĆENA zona Uneska i dalje gori! Molimo vas pomozite Durmitoru!

Foto Fejsbuk

Ovo je dramatičan apel koji je juče upućen iz NVO "Durmitorska inicijativa", svim zvaničnim adresama u Crnoj Gori, političkim partijama, nevladinim organizacijama kao i ambasadama u Podgorici.

Od njih se zahteva da se "zbog katastrofalne situacije angažuju specijalni avioni za gašenje požara - kanaderi". Kako navode bez njih nema gašenja ovakvog požara, koji guta stoletna stabla četinara i koji je došao do kanjona Tare, a gašenje otežava nepristupačan teren.

- Gori deset dana. Nakon što smo juče "zapalili" društvene mreže, poslali su prvi helikopter - kazali su iz ove grupa građana, koji su alarmirali i Srpsko-ruski humanitarni centar iz Niša.

Foto Fejsbuk

Direktorica JP "Nacionalni parkovi Crne Gore" Jelena Kljajević kazala je da je požar sve ozbiljniji.

- Helikopter je intervenisao u četvrtak, ali je zbog požara u Mrkojevićima, vazduhoplov premešten na to područje. U kontaktu smo sa vojskom i policijom. Činimo sve što možemo - poručila je Kljajevićeva.

Kako saznajemo, požar u kanjonu Tare i pored akcije gašenja sa zemlje i iz vazduha helikopterom VCG, na poziciji Bunetine, prekoputa Petrovog vidikovca, ne jenjava. Vetar potpiruje i kanjon se puni dimom. Gore viševekovni crni borovi, koji su simbol kanjona, i koji su puni smole i suvi nakon letnje suše. Sasvim je nepredvidivo šta će se desiti do sutra ujutru i tokom narednih dana. Eko-sistem broj jedan u Crnoj Gori je pred velikom opasnošću - saopštili su iz NVO.

LjUDSKI NEMAR SPALIO MASLINE

NEPROCENjIVA šteta u barskim maslinjacima u kojima je u vatrenoj stihiji za dva-tri sata izgorelo nekoliko stotina stoletnih stabala oliva. U Službi zaštite i spasavanja potvrdili su da je veliki požar koji je izbio na području Mrkojevića, zahvatio površinu više od 610.000 kvadrata, u obodu od 3,68 kilometara. B. D.

Pogledajte više