BORBA: Jeftin izgovor Krivokapića - Potpisivanje Temeljnog ugovora označio kao veleizdaju

Novosti online 13. 08. 2021. u 15:42

PO povratku iz Patrijaršije, pre dva meseca, kada se predomislio i odbio da potpiše Temeljni ugovor, premijer Zdravko Krivokapić je obmanuo građane Crne Gore i u emisiji „Načisto“ (TV Vijesti) saopštio kako je „čuo“ da mu se „pripremalo hapšenje u Crnoj Gori zbog veleizdaje“ u slučaju da je „potpisao temeljni ugovor koji je protivustavan“.

Foto: Vlada CG/S. Matić

Tim povodom, on je juče (12. avgusta) saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, iako je prethodno u više navrata ignorisao njihove pozive.

Nije poznato šta je rekao tužilaštvu i da li je možda opet promenio svoj stav, ali je sigurno da se ponižavanje SPC od strane prvog čoveka Vlade CG nastavlja.

O kakvoj je izmišljotini reč, najbolje govori činjenica da u Krivičnom zakonu Crne Gore uopšte ne postoji krivično delo veleizdaje.

Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti države podrazumevaju upotrebu sile i svrgavanje najviših predstavnika vlasti, što potpisivanje Temeljnog ugovora svakako nije.

Takođe, predsednik Vlade po Ustavu uživa imunitet i ne može biti uhapšen.

O Temeljnom ugovoru, tek kad bude potpisan, može odlučivati Ustavni sud, a niko ne može biti uhapšen zbog toga.

Osim što je unapred proglasio Temeljni ugovor neustavnim, Krivokapić je potpisivanje dokumenta kojim se priznaju status i verska prava Srpskoj pravoslavni crkvi nazvao veleizdajom, što je skandal koji Srpskoj pravoslavnoj crkvi nanosi ogromnu štetu.

Takvom stavu bi pozavidele i Lovćenske straže, koje će verovatno i preuzeti ovaj argument od premijera Krivokapića.

(borba.me)

Pogledajte više