OPET ĆE NOVI NEDRITI POMORCE: Stižu bolji dani za staru, decenijama zapuštenu i oronulu zadužbinu u Srbini

V. V.

11. 08. 2021. u 08:38

POSLE višedecenijskog propadanja, nakon zemljotresa 1979. godine, a pre nekoliko godina i požara u kome je skoro potpuno devastirana zadužbinska školska zgrada u Srbini, malo ko je verovao u dobru sudbinu ovog objekta.

Foto Arhiva

Ali, ovih dana stigla je vest da su u budžetu Uprave javnih radova obezbeđena sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju nekadašnje Srpske zakladne pomorske škole.

Za izradu potrebne dokumentacije i istraživanja obezbeđeno je 120.000 evra, kazao je v.d. direktora Uprave javnih radova Boro Lučić.

Boro Lučić, Foto Arhiva

- U saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Ministarstvom prosvete dogovorili smo rekonstrukciju. Koliko će to koštati još nismo sigurni, a zasad imamo oko 120.000 evra za izradu kompletne projektne dokumentacije, svih elaborata i istraživanja. Nakon toga će glavni projekat i njegova revizija pokazati koliko će biti potrebno da se ona zaista privede nameni, jer pored škole, planiramo da uradimo parking i sportski teren - kazao je Lučić.

- U Upravi želimo da pomorska škola konačno zaživi i ponosno se vrati Herceg Novom, čime bi bila konačno ispoštovana volja zadužbinara, hercegnovskih porodica Laketić, Bošković i Đurović.

Foto Arhiva

Istorijat

SRPSKA zakladna pomorska škola u Srbini, u kojoj je nastava organizovana na srpskom jeziku i pod austrijskom vlašću, a jedan od predavača bio je Simo Matavulj, bila je od osnivanja,1858. godine, najkvalitetnija obrazovna ustanova i predstavljala prestiž za one koji je završe. Posle Drugog svetskog rata ovde je registrovana OŠ "Milan Vuković", a nakon zemljotresa su zub vremena i ljudski nemar učinili svoje.

Pogledajte više