SPAJIĆ NADZIRE KASE: Odlukom Vlade osniva se novo preduzeće koje će pratiti rad postojećih državnih firmi

V. KADIĆ

07. 08. 2021. u 08:38

VLADA Crne Gore usvojila je odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću "Montenegro vorks d.o.o.", koje će se baviti praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države.

Milojko Spajić / Foto Tviter

Pravni osnov za donošenje odluke Vlade je u Zakonu o privrednim društvima, što je, kako se ističe u saopštenju, bila i preporuka u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, MMF i drugih međunarodnih partnera.

- Neefikasno ili loše upravljanje privrednim društvima u većinski državnom vlasništvu nameće značajne ekonomske, socijalne i fiskalne troškove za državu. Samo neki od primera su troškovi države za kredite poput onih "Crnogorske plovidbe AD Kotor" i "Barske plovidbe AD Bar", opredeljeno-dodeljenog značajnog iznosa iz budžeta pojedinim preduzećima u suprotnosti sa odredbama zakona kojim se uređuje oblast državne pomoći, kao što je "Montenegrolajnz AD Podgorica", kao i pozajmica iz budžeta - navode iz resora ministra Milojka Spajića i ocenjuju da će se finansijskim nadzorom obezbediti efikasnija upotreba javnih resursa, što će povećati prihode od dividendi, PDV, poreza, uvećati BDP i standard građana.

- Ne možemo da dozvolimo da te kompanije neefikasnim upravljanjem propadaju i da su na grbači poreskih obveznika, ili da se zbog lošeg poslovanja gube radna mesta - poručio je Spajić.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić bio je uzdržan po pitanju odluke o osnivanju "Montenegro vorks d.o.o." On je uputio dopis Generalnom sekretarijatu Vlade navodeći da je ova odluka ishitreno predložena, bez predstavljanja valjanih razloga, u roku koji nije dozvoljavao analizu poslovnog plana, kao i moguće posledice takve odluke.

- Ne manje je značajna visina predloženog osnivačkog kapitala u iznosu od 490.000 evra. Postoji bojazan da se tim presedanom otvara mogućnost da svako ministarstvo krene sličnim putem - upozorio je ministar Bojanić.

Ekonomski analitičar mr Vesko Pejak kaže za "Novosti" da podržava Spajićev projekat, jer smatra da je neophodno uvesti kontrolu u poslovanje javnih preduzeća.

- Većina javnih preduzeća samo proizvodi gubitke, koje građani plaćaju. Neka preduzeća koja su punila budžet poput CEDIS-a dolaskom nove vlasti postali su gubitaši, jer su odmah zaposlili po sto-dvesta novih "uhljeba". Za samo par meseci rada novog menadžmenta CEDIS je u gubitku od tri miliona evra! Kako ova kompanija može biti u gubitku, ili "Plantaže" koje je bivši menadžment potpuno uništio. Neophodna je centralizovana kontrola i upravljanje - dodaje Pejak.

MEDOJEVIĆ: NETRANSPARENTNI POTEZI

NEBOJŠA Medojević, jedan od lidera DF smatra da ministar Spajić povlači opasne i neprihvatljive poteze "koji pretvaraju Crnu Goru u državu kojom organizovano i tajno upravlja mala grupa pojedinaca, bez ikakve kontrole, javnosti i transparentnosti."

- Spajić je uveo praksu da ministri glasaju za njegove sporne odluke, telefonskim putem, bez uvida u dokumentaciju. To otvara pitanje rizika od korupcije i štetnih odluka po državu - kaže Medojević i navodi primere zaduženje od 750 miliona evra, kao i kupovinu dolarskih fjučersa od nepoznate investicione banke u iznosu od 27,7 miliona evra.

Pogledajte više