PEĆI I DALJE HLADNE: Najteži period Nikšićke železare, nekadašnjeg giganta

V. K.

05. 08. 2021. u 07:39

PROIZVODNjA u Nikšićkoj železari "Toščelik", nekadašnjem ponosu crnogorske privrede, koja je trebalo da bude obnovljena 4. avgusta, ponovo je odložena, i to za mesec dana!

Foto V. Kadić

Ovu informaciju saopštio je predsednik fabričkog sindikata Željko Rabrenović, dodajući da je o novoj odluci obavešten iz kadrovske službe.

- Rešenja o produženom plaćenom odsustvu su u pripremi i biće poslata radnicima na kućne adrese. Za sada će samo Sektor održavanja ostati da proverava mašine i pogone, kao i Sektor nabavke u slučaju najavljene eventualne proizvodnje početkom septembra - rekao je Rabrenović.

- Radnicima će plate biti isplaćene u iznosu od 90 odsto.

Produžetak plaćenog odsustva za nas zaposlene znači samo kratkotrajnu kupovinu vremena, jer se i dalje nastavljaju agonija i neizvesnost.

Peći u fabrici su hladne od marta meseca po odluci poslovodstva zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu i od tada oko 270 radnika živi u potpunoj neizvesnosti. Zaposleni su tada poslati na prinudne odmore uz zarade od 70 odsto, da bi kasnije nakon sastanka poslovodstva sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja taj iznos bio korigovan na 90 odsto. Strahuju da neće biti ispoštovan ni novi najavljeni početak rada 5. septembra.

Pogledajte više