JOŠ 2.000 ĆATA NA JASLAMA: Uprkos planu optimizacije, koji je usvojen pre nekoliko godina, državni aparat sve širi

I. D. STOJADINOVIĆ

05. 08. 2021. u 08:38

BROJ zaposlenih u javnoj upravi, umesto da se smanjuje, kako to predviđa plan optimizacije državnih službenika usvojen još pre nekoliko godina, godinama se povećava.

Foto M. Labudović

Da je nova vlada nastavila sa praksom prethodne, pokazuje i kadrovski plan koji predviđa da se ove godine zaposli ukupno više od 2.000 izvršilaca u javnoj upravi.

Delimični kadrovski plan organa državne uprave i Vladinih službi za 2021. godinu, koji je Vlada usvojila na poslednjoj sednici, predviđa da se državni aparat do kraja godine uveća za ukupno 2.106 službenika, od čega je do sada u radni odnos primljeno 1.320.

Broj zaposlenih u javnoj upravi povećan je za osam odsto i u prethodne dve godine, iako je Planom optimizacije do 2020. bilo predviđeno smanjenje broja radnika. Tako je na kraju 2020. godine u javnoj upravi radilo 55.428 građana, umesto 48.063, koliko je bilo predviđeno.

Da optimizacija nije dala rezultate koje je trebalo, te da je u javnoj upravi ostao preveliki broj zaposlenih, smatraju i u Socijalističkoj narodnoj partiji

- Svedoci smo da optimizacija javne uprave, koja je započeta još za vreme vlasti DPS, nije dala rezultate. Nažalost, ni nova Vlada nije uspela da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem, a najava novih zapošljavanja, svakako, ne daje nadu da će se u skorije vreme stanje poboljšati - kazali su za "Novosti" iz te partije.

Kako ocenjuju, jedno od mogućih rešenja da se situacija u državnom aparatu reši je i da se nađe način da se omogući odlazak u penziju onim kadrovima koji ispunjavaju uslove za to.

Takođe, mladim generacijama trebalo bi približiti privatno preduzetništvo, kako bi ih se što manje, nakon završenih studija, opredeljivalo za javnu upravu i da se na taj način rasterete državne službe.

Kada je u pitanju ova godina, najviše službenika - 42 angažovano je u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ministarstvo kapitalnih investicija zaposliće njih 20, a resor ekonomskog razvoja 14. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaposliće po 11 službenika.

Ministarstvo zdravlja planira da zaposli devet novih službenika, resori pravde, ljudskih i manjinskih prava i vanjskih poslova po osam, dok je Upravi za sport i mlade potrebno pet službenika, Sekretarijatu za zakonodavstvo četiri, te Upravi za ugljovodonike tri. Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore zaposliće dva službenika, a po jednog Uprava za kadrove i Zavod za metrologiju.

TEK ŠEST STIČE USLOV

U 2021. godini planirano je zapošljavanje šest pripravnika od čega četiri sa visokim obrazovanjem i dva sa srednjim obrazovanjem, navodi se u Vladinom dokumentu, u kojem stoji i da je broj službenika koji će ispuniti uslov za odlazak u penziju u ovoj godini - šest.

Pogledajte više