GERONTODOMAĆICAMA MALA PLATA? Crveni krst Pljevlja privremeno obustavlja program „Pomoć u kući“

M. D.

03. 08. 2021. u 22:02

OPŠTINSKA organizacija Crvenog krsta Pljevlja donela je odluku da, od početka avgusta, privremeno obustavi program „Pomoć u kući“.

Foto: M. D.

Odluka OO Crvenog krsta usledila je nakon više žalbi gerontodomaćica koje su zatražile od Ministarstva finasija i socijalnog staranja da pomogne kako bi se njihov materijalni položaj popravio.

- Kada se steknu uslovi za nastavak programa, a videćemo da to bude što pre, mi smo spremni da pomognemo našim korsnicima- kazali su iz OO Crveni krst Pljevlja.
Iz OO Crvenog krsta Pljevlja su istaklio da su iznenađeni optužbama gerentodomaćica kada je u pitanju njihov materijalni položaj i optužbama na račun ove organizacije.
– Od 1. aprila usluge gerentodomaćica korsti 90 korisnika po rešenju Centra za socijalni rad. Jedan deo usluge gerentodomaćica, po tom ugovoru o delu, koristio je osam sati, a jedan deo 16 sati mesečno. U skladu sa pravilnikom o bližim uslovima za ostvarivanje prava na osnovu programa „Pomoć u kući“ - navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je ovoj godini došlo do izmena u finansiranju tako da jedan deo korisnika učestvuje u participaciji u zavisnosti od svojih prihoda, a deo refundira Ministarstvo finansija rada i socialnog staranja na taj način što uplaćuje sredstva Crvenom krstu Crne Gore.

– Ukupna sredstva za jul mesec u bruto iznosu bila su 2.430 evra. Iz ugovora o delu tačno je navedeno koliko imaju radnih časova i od toga im zavise primanja, tako da su u junu, četiri imale 104, četiri gerentodomaćice imale 112, a dve 120 radnih sati. Što znači da primanja nisu bila ista, već su se kretala od 149 do 172 evra. Na ovaj iznos obračunati su porezi i doprinosi, tako da je neto uplata bila 2.155 evra. Ostali deo uplaćen je za njihove troškove prevoza, knjigovodstvene usluge, a jedan mali deo za kancelarijski materijal - saopšteno je iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Pljevlja.

Oni kažu da su gerenetodomaćice zaboravile da su dva meseca primale jednokratnu pomoć, tako da su sve, ta dva meseca primale po 220 evra.

– U junu su primile po 25 eVra za prevoz. Što se tiče godišnjih odmora ovim ugovorom to nije regulisano, ali kada im je god trebao jedan ili više slobodnih dana izlali smo im u susret. Crveni krst je kada je god mogao pomagao u namirnicama i sredstvima za ličnu higijenu. Sigurno je da su ovi podaci tačni jer smo u celokupnom periodu imali kontrolu, a izveštaje slali Crvenom krstu Crne Gore, za svaki mesec pojedinačno, tako da nas čude njihove svakodnevne sumnje da neko troši njihova sredstva - kazali su iz OO Crvenog krsta.

Gerontodomaćice iz Pljevalja predhodnih dana pozvale su ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića da pomogne kako bi se njihov materijalni položaj popravio. U javnom pozivu one su navele da rade za 149 evra, da nemaju dana odmora, da im niko ne finansira dodatne troškove rada, kao što je prevoz i korišćenje telefona. Pritom, one su izrazile sumnju u ispravnost postupanja pljevaljskog Crvenog krsta, koji sprovodi program “Pomoć u kući”.                                      

Pogledajte više