BRANILAC "KAVČANA" MOŽE, A OPOZICIONI ADVOKAT NE? Vanredna sednica za izbor Tužilačkog saveta - 16. avgusta

V. K.

03. 08. 2021. u 07:39

TRVENjA u parlamentarnoj većini i odluka Demokrata da ne prihvate izbor advokata dr Nikole Bulatovića za člana TS, zbog mišljenja da je on kandidat DF, još više su udaljili jedne od drugih, a ojačali poziciju Milivoja Katnića, specijalnog državnog tužioca i njegovih saradnika.

DF traži uvid u fascikle tajnih službi / Foto Skupština CG

Zbog takvog ambijenta potpuno je neizvesno da li će doći do dogovora posvađanih aketra i na vanrednoj sednici koja bi, kako se najavljuje, mogla biti održana 16. avgusta.

Dogovor većine o konačnoj listi kandidata nije postignut, a od 15 prijavljenih kandidata iz reda uglednih pravnika skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušao je njih 13, od kojih su najviše podrške dobili advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović i Filip Jovović. Po skupštinskom Poslovniku, prethodno Odbor mora da utvrdi konačnu listu kandidata koja će potom biti dostavljena Parlamentu na glasanje.

- Čudni su kriterijumi Alekse Bečića! Šef ANB im je prihvatljiv i on im je politički neutralan, iako je bio nosilac liste opozicije u Kotoru i višegodišnji advokat vođa "kavačkog klana". Čak su uzeli i stan na istom spratu u Podgorici i imaju najtešnju saradnju, a nije im prihvatljiv Nikola Bulatović koji je u karijeri branio opozicione prvake Slavka Perovića, Momira Bulatovića, Vesnu Perović, Andriju Mandića, Slavena Radunovića, koje je progonio režim Đukanovića - saopštio je Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene.

- Advokat "kavačkog klana" može, advokat opozicionih lidera ne može.

UPOZORENjA IZ INOSTRANSTVA

MEĐUNARODNI partneri upozorili su da ne treba žuriti sa izborom novog Tužilačkog saveta. Ambasador Nemačke u Crnoj Gori Robert Veber izjavio je da bi imenovanja neposredno pre letnje pauze ugrozila postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za imenovanja u pravosuđu. Šefica delegacije EU u CG Oana Kristina Popa smatra da je konstruktivni dijalog put ka imenovanju nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova iz redova uglednih pravnika i NVO sektora.

Pogledajte više