CRNOGORSKI ADVOKATI PREKIDAJU ŠTRAJK: Advokatska komora podržala protokol za izmenu zakona o fiskalizaciji

I. D. S.

30. 07. 2021. u 18:20

CRNOGORSKI advokati od ponedeljka prekidaju štrajk nakon nešto više od dva meseca. Strukovna komora glasala je za protokol za izmenu Zakona o fiskalizaciji, a za prekid obustave rada glasalo je 417 advokata, dok je protiv bilo njih 243.

Foto Arhiva

Usvojeni protokol podrazumeva da će se formirati radne grupe koje bi trebalo da usaglase rešenja koja će omogućiti Upravi prihoda da blagovremeno i delotvorno evidentira promet u plaćanju kod advokatske delatnosti. Takođe, obezbediće poštovanje nezavisnosti i samostalnosti advokature u skladu sa njenim ustavnopravnim statusom.

U protokolu se navodi i da će do kraja godine nadležni organi u primeni postojećih zakonskih propisa imati u vidu ovaj protokol i nameru da se zakon izmeni kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje za obe strane.

Nakon neuspelih pregovora sa predstavnicima Ministarstva finansija, a povodom izuzimanja advokature iz Zakona o fiskalizaciji robe i usluga, advokati su krenuli u pregovore sa Ministarstvom pravde, kao posrednikom resora Milojka Spajića i Komore.

Na sastanku između predstavnika Advokatske komore Crne Gore, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i rukovodilaca Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i predstavnika Ministarstva finansija i Vlade konačno je došlo do pomaka u pregovorima, pa su advokati odlučili da prekinu štrajk.

Pogledajte više