DAN KADA SU GORELI DECA I ŽENE: U Velici ispod Čakora u opštini Plav novo sećanje na krvavi 28. jul 1944. (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

28. 07. 2021. u 12:52

U PODČAKORSKOM selu Velika, u opštini Plav, arhijerejskom litirgijom i paljenjem sveća više od 600 svirepo umorenih žena, dece i staraca, na dan Svetih Kirika i Julite, majke i sina postradalih za veru hrišćansku, kakav je i naziv novosagraađene crkve u selu, potomci bestijalno umorenih još jednom su pomenuli svoje najmilije, umorene samo zato što su bili vere pravoslavne.

Foto: M. SEKULOVIĆ

Sećanje na veličke žrtve počelo je polaganjem venaca na spomen obeležje.

Prvi put od pokolja koji bi uskoro u Skupštini Crne Gore posebnom Rezolucijom trebalo da se i zvanično nazove genocidom, senima nevinih se poklonila delegacija Vlade Crne Gore! Nju su sačinjavali ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, generalna sekretarka Vlade Žana Praščević i savetnik premijera za pravna pitanja Ivan Šikmanović. 

Pomenu prisustvuju i predstavnici Demokrata Zdenka Popović, Vladimir Martinović i Momo Koprivica, funkcioneri DF-a Milan Knežević, Milun Zogović i Spasoje Tomić, predsednici opština Budva Marko Bato Carević,  Herceg Novi, Tivat i Kotor Stevan Katić, Željko Komnenović i Vladimir Jokić, kao i lider Prave Crne Gore Marko Milačić. 

Foto: M. SEKULOVIĆ

Da podsetimo, pre 77 godina nacističke SS jedinice ''Princ Eugen'' i ''Skenderbeg'' uz pomoć nacista šiptarskih vulnetara iz Peći i okoline, ali i muslimanske i albanske milicije iz Plava i Gusinja i uz pomoć zločinaca iz redova ''muslimanske milicije'' iz Petnjice i okoline koje je predvodio ratni zločinac Osman Rastoder, praktično su zatrli Veliku, ubivši tada i 118 dece mlađe od 12 godina... 

- Njih 14 nije dočekalo prvi rođendan, devetoro su bila novorođenčad a četvoro je kamom izvađeno iz utroba majki. Majke su ubijane dok su pokušavale da spašavaju svoju decu, a veličke devojke su uskakale u vatru – da spasu devojačku čast - deo je svedočenja Veličana, zapisanih u zvaničnim posleratnim aktima, koja su ostala decenijama ''ad akta''...

Foto: M. SEKULOVIĆ

- U genocidu u Velici, koga su 28. jula 1944. godine u podčakorskom selu Velika, u opštini Plav, u operaciji ''Draufgenger'', koju su počinili pripadnici nacističkih SS divizija ''Princ Eugen'' i Skenderbeg, potpomognutig vulnetarima i balistima iz Rugove, albanske milicije iz Plava i Gusinja, njih oko 1.000 i muslimanske milicije sa područja Bihora, uglavnom iz Petnjice i Okolone, na zverski način je za par sati umoreno 585 žena, dece i staraca!

Za još 130 osoba prikupljamo podatke da li su umoreni tog, ili ubijeni dan ranije ili kasnije, nakon dana koji je ostao zapisan u istoriji beščašća. 

Ovo za "Novosti" kaže šef Tima za utvrđivanje istine o genocidu u Velici 28. jula 1944. godine Ljubiša Paunović, koji tvrdi da je iz Velike u pogromu stradala 521 osoba, a iz Metohije 36 Veličana, koji su spas od balista potražili u zavičaju.

Foto: M. SEKULOVIĆ

- Ne znamo za sada da li je žrtava bilo više, ali, mi nećemo da manipulišemo brojkama. Interesuje nas istina. Ovom spisku nismo dodali još 130 stradalih, jer nismo utvrdili da li su stradali tog dana, dan ranije ili dan kasnije posle ovog užasa, kaže Paunović, čiji Tim je formiran po blagoslovu administratora Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.
 

Pogledajte više