JEDNIMA FOTELJE, DRUGIMA BONOVI: Dok stranke dele funkcije, građanima daju vaučere za hranu

I. D. STOJADINOVIĆ

28. 07. 2021. u 08:38

DOK se partije parlamentarne većine dogovaraju o direktorskim mestima sa primanjima od po nekoliko hiljada evra, a na koje će rasporediti svoje funkcionere, građani će morati da sačekaju da bolji uslovi života dođu na dnevni red i zadovolje se pomoći u vidu ulja i bonova za hranu koje je Vlada obećala najugroženijima.

Foto portalpodgorica.me

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pozvalo je zainteresovane da se prijave na javni poziv za obezbeđivanje vaučera za trgovinu prehrambenih proizvoda, odnosno socijalnih bonova. Objavljivanje zainteresovanih trgovaca očekuje se ovih dana, dok će se sa privrednicima sklopiti ugovor najkasnije osam dana od objavljivanja liste. Nakon toga, građani će biti obavešteni na koji način mogu da dobiju bonove i koji su uslovi za pomoć.

Socijalni bon je projekat Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a namenjen je socijalno ugroženim građanima. Njime će u marketima moći da trguju robom u vrednosti od 30, 50 i 100 evra.

Foto portalpodgorica.me

U Banci hrane smatraju da ovi bonovi mogu ublažiti teške dane onima koji žive u nemaštini, ali ističu da je ostalo nedefinisano da li će tu pomoć dobiti samo korisnici socijalne pomoći ili svi građani koji su socijalno ugroženi. Kako navode u toj organizaciji, nisu dobili ni objašnjenje Ministarstva finansija da li će bonovi biti dostupni i korisnicima tuđe nege, porodicama sa jednim roditeljem, kao i da li će penzioneri, nezaposleni i zaposleni koji imaju mala primanja ili ih uopšte nemaju, imati mogućnost da dobiju bonove, smatraju u NVO "Borba protiv siromašta" .

Zakon o poreklu imovine

- Umesto da požure sa Zakonom o poreklu imovine, aktuelna vlada dodeljuje dobro plaćena mesta političkim funkcionerima. Taj zakon omogućio bi da se građanima vrati ogroman kapital koji je od države pokraden proteklih decenija. Pomoć bonovima i uljem ponižava građane, time se ne može preživeti mesec. A brzo će i septembar - spremanje drva, dece za školu, a to će s obzirom na poskupljenja koja su dodatno ugrozila egzistenciju naroda, biti mnogo veće optereećenje za domaćinstvo, nego što je bilo do sada - navodi Radovan Tošković iz NVO.

Pogledajte više