PROMENA PAROHIJE, NE OBRAČUN: Sveštenici dobili nove dužnosti u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

E. V. N.

26. 07. 2021. u 22:23

CETINjSKOM bogoslovijom do postavljanja novog rektora upravljaće direktno nadležni arhijerej - mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Premeštaj protojereja-stavrofora Gojka Perovića i grupe sveštenika sa Cetinja u isključivoj je nadležnosti Mitropolije, a ovakve "rokade" sastavni su deo redovnog crkvenog života.

Gojko Perović i mitropolit Joanikije / Foto Mitropolija Crnogorsko-Primorska

Kadrovske promene u parohijama u prestonici Crne Gore ovako se komentarišu u beogradskoj Patrijaršiji, ali i Mitropoliji na Cetinju. U sedištu Srpske crkve odbacuju se kao zlonamerne teze o "čistki" odnosno "obračunu" u crkvi u Crnoj Gori. Premeštaj protojereja Gojka Perovića, Obrena Jovanovića, donedavnog sekretara Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i sveštenika Anđelka Boričića mnogi su videli kao izraz želje novog mitropolita da iz ove eparhije ukloni neposlušne kadrove, koje je iznedrila era vladike Amfilohija.

- To su samo glasine bez ikavog utemeljenja. Mitropolit Joanikije je ovim sveštenicima odao javno priznanje i zahvalnost za sve što su do sada učinili i javno ih je pozvao da na isti način delaju i na novim dužnostima. U znak zahvalnosti oni su i odlikovani specijalnim priznanjem - Krstom mitropolita Amfilohija - navode u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Ova smena u crkvenim krugovima tumači se kao prirodna potreba novog mitropolita da se okruži svojim saradnicima, ali i da napravi otklon od crkvenih ličnosti koje javnost previše povezuje sa politikom.

- Da nije posredi obračun, pokazuje i što su trojica cetinjskih sveštenika dobila parohije na lični zahtev, po meri svog ugleda i kapacitetima za dalji rad. Prota Gojko biće paroh drevne Crkve Svetog Đorđa u Podgorici, prota Obren arhijerejski namesnik u Herceg Novom, a otac Anđelko prelazi na Gornji Grbalj. Uz njih, kanonski otpust je dobio i protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koji je dugo godina bio na dužnosti koordinatora Pravnog saveta - navode u Mitropoliji.

Kadrovske promene u sveštenstvu Crne Gore posebna tumačenja dobila su u medijima neskriveno naklonjenim bivšem režimu DPS, koji nisu propustili priliku da naglase da iza smene stoji "Patrijaršija u Beogradu". Za imenovanje i razrešenje rektora Cetinjske bogoslovije nadležan je Sveti sinod SPC, dok je izbor parohija u isključivoj nadležnosti Mitropolije crnogorsko-primorske.

LAŽNI ČUVARI NASLEĐA

MEDIJI bliski bivšem režimu Mila Đukanovića poslednje kadrovske promene na Cetinju ocenili su kao novi udar na nasleđe mitropolita Amfilohija, koje je navodno meta Patrijaršije u Beogradu. To se odnosi na ukidanje Episkopskog saveta u Crnoj Gori, promenu u zvanju mitropolita crnogorsko-primorskog i drugo. Na osnovu svega, stiče se utisak da su najčvršći branioci Amfilohijevog posthumnog dela oni isti koji su ga za života godinama izlagali medijskom linču i poniženjima.

Pogledajte više