PREMINUO JOVAN STRIKOVIĆ: Čuveni srpski neuropsihijatar ovako je govorio o rodnom Nikšiću

Novosti online 24. 07. 2021. u 15:30

U BEOGRADU je preminuo profesor doktor Jovan Striković, čuveni srpski neuropsihijatar iz Nikšića, dugogodišnji direktor bolnice "Sveti Sava".

Foto: Arhiva Novosti

Rođen je 1938. godine, u Kličevu kraj Nikšića. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalizirao je neuropsihijatriju, a doktorirao sa temom "Psihologija u Njegoševom stvaralaštvu". Osim što je bio istaknuti medicinski stručnjak, Striković se bavio psihološkim fenomenima u književnosti: smehom, ludilom, samoubistvom i osvetom.

Pisao je poeziju i prozu.

Doktor Striković je spone sa zavičajem, Kličevom, Nikšićem i Crnom Gorom, pronalazio u registrima iznad nostalgije:

- Moj kreativni duh je formiran, usmeren i dirigovan iz kolektivne svesti, od koje se mnogi sada užasavaju. Taj kreativni narodni duh oduvek mi je bio putokaz u životu.

- Odrastao sam u najsiromašnijem delu Crne Gore, a to mi uopšte ne smeta - naprotiv! Toliko sam saznao u tom siromaštvu o poniznosti i bedi bogatstva da sam se uvek trudio, mada mi nije uspelo, da ne postanem bogat. Jer, vidio sam koliko bogatstvo istroši čoveka u moralnom, intelektualnom, saznajnom smislu, onda ga umrtvi, atrofira...

- To što sam kreativan, to je zahvaljujući sredini u kojoj sam živeo, siromaštvu iz koga sam došao i bogatstvu koje sam video i doživeo. Jer, znate, sredstva kojima ljudi raspolažu čine ih velikim. Ali, sve što sam stvorio - stvorio sam zahvaljujući siromaštvu i sudaru ideja koje sam ponio sa kamena odakle sam došao ovamo pre četrdeset godina.

Srpski narod u Crnoj Gori će pamtiti da su dva Nikšićanina, akademik Dušan Kosović i prof. dr Jovan Striković, časno proneli svoja srpska imena kroz svet neuropsihijatrije, ostavljajući za sobom visoke naučne i akademske tragove.

Profesor Jovan Striković biće sahranjen danas u Nikšiću.

Pogledajte više