I DOLI PIVSKI PAMTE ZLOČIN: Predlog još jedne rezolucije o genocidu na području Velike

M. SEKULOVIĆ

19. 07. 2021. u 07:39

U CRNOJ Gori još jedna rezolucija o genocidu u podčakorskom selu Velika na području opštine Plav!

U Velici je 28. jula 1944. ubijeno 550 civila / Foto M. Sekulović

Posle NVO "Klub Velika", čija inicijativa čeka odgovor države, opštine Plav i Islamske zajednice Crne Gore, i Demokratskog fronta koji je podneo 28. decembra Skupštini Crne Gore, a takođe čami, "Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici" radi stavljanja u skupštinsku proceduru pokrenula su i četvorica poslanika Demokratske Crne Gore.

- Ovo je civilizacijski odnos prema nevino stradalim žrtvama sa ovih prostora. Nema i ne sme biti relativizacije bilo kog zločina. Očekujem podršku svih poslanika u Skupštini Crne Gore - saopštio je poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

On je istakao da je, prema nepobitnim dokazima, od strane istih nacifašističkih formacija na prostoru Pive u Dolima Pivskim, početkom juna 1943. monstruozno i neselektivno ubijeno oko 1.290 civila, među kojima oko 550 dece, a u Velici, 28. jula 1944, oko 550 civila, uključujući decu i stare.

- S obzirom na to da je, pored ostalog, zločin obuhvatao masovna i neselektivna ubijanja nevinih, nenaoružanih i nebranjenih ljudi, bez obzira na njihov uzrast, i da je time bio sračunat na istrebljenje celih grupa, ovi zločini imaju nesporno genocidno obeležje - smatra Martinović.

I dok predlog Rezolucije o genocidu u Velici nikada nije došao na dnevni red zasedanja Skupštine Crne Gore, "Rezolucija o genocidu u Srebrenici", usvojena zahvaljujući glasovima poslanika partija na vlasti. Iz DF je "Novostima" rečeno da će Rezolucija o genocidu u Velici biti dopunjena i genocidom u Pivi, ali, tek kada se ova grupacija vrati u skupštinske klupe.

ZATVOR ZA ŽENE I DECU

AUTORI rezolucija zaboravili su da u njima pomenu da su balisti i vulentari Šemso, Rizo i Šabo Ferović u centru Plava 1941. godine formirali prvi logor za žene i decu u Evropi! Logori u Hrvatskoj osnovani su kasnije. Kroz logor je prošlo više od 500 žena i dece, pravoslavne veroispovesti, a kako tvrdi prof. dr Marko Knežević, u njemu je 31 dete umrlo od gladi i bolesti. Zločin sa svim elementima verske natrpeljivosti i elementima etničkog čišćenja.

Pogledajte više