VRELINA SPRŽILA 200.000 KOKOŠAKA: Crni vikend za dva domaćinstva, ministarstvo razmatra mere pomoći

I. D. STOJADINOVIĆ

13. 07. 2021. u 07:39

DVA poljoprivredna domaćinstva opustošena su tokom prethodnog vikenda, a dugogodišnji trud i rad farmera otišao je u nepovrat.

Foto Novosti

Radivoju Miljaniću iz okoline Nikšića u požaru je izgorela štala od 800 kvadrata, a stradalo je 300 koza sa jaradima. Nepogoda je zadesila i farmu u Martinićima, gde je od visokih temperatura stradalo više 200.000 kokošaka.

Nakon što je nestala struja, zbog čega nisu mogli da rade rashladni uređaji, više od 200.000 kokošaka uginulo je na farmi "Agromont" u bjelopavlićkoj ravnici. Kako tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, stradala perad čine trećinu svih kokošaka u Crnoj Gori, a šteta se procenjuje na više od milion evra. Iz resora ministra Aleksandra Stijovića su ocenili da je to najveća katastrofa u živinarskom sektoru u Evropi, zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori. Iz ministarstva su kazali i da traže način kako da pomognu farmi "Agromont", te da nameravaju da izađu s merama pomoći.

Proteklih dana Bjelopavlići su bili najvrelije mesto u Crnoj Gori, temperatura je prelazila 40 stepeni Celzijusa.

Pustoš je ovih dana ostala i na farmi Radivoja Raša Miljanića kojem je u požaru stradalo 300 koza. Naime, u mestu Podbožur, udaljenom dvadesetak kilometara od Nikšića, u požaru je izgorela farma koza. Vatra je progutala štalu površine 800 kvadrata u kojoj su bile koze sa jaradima i oko 2.500 bala sena. Farmer ističe da je u požaru nestalo sve - izmuzište, muzilice, platforme" kompletna oprema.

- Nema ništa da je ostalo, što smo stvarali od 2012. do danas. Da su koze ostale žive, ja bih ovo progutao lakše. Svi znamo koliko treba da se stvori toliko veliki buljuk - kazao je Miljanić.

Foto Agromont

Imanje je, navodi, bilo pod zakupom i nije bilo osigurano, a šteta je, ističe, neprocenjiva.

- Pričinjena je ogromna šteta, nemam snage da je procenim. Sve što smo stvarali deset godina, sve je uništeno. Uništen je i dobar deo mog života. Najžalije mi je koza. Ne znam šta i kako dalje - kazao je Miljanić.

KOKE NISU OSIGURANE

FARMA "Agromont" je proizvodila petinu svih jaja na tržištu Crne Gore, u kojoj je dnevna potrošnja oko milion komada, a zapošljava oko 100 radnika. Navodno kokoške nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smeštene.

Pogledajte više