NESVAKIDAŠNJI GEST MASLINARA IZ ULCINJA: Bilal poklanja tonu smokava narodu (FOTO)

B.Dabić

07. 07. 2021. u 12:40

DEŠAVA se veoma retko- ali je tradicija čoveka iz Ulcinja koji poklanja smokve narodu. Ulcinjanin Bilal Kraja (51) pozvao je građane da dođu na njegovo imanje i za sebe uberu smokve.

Foto: Privatna arhiva

Besplatno smokve u Pistuli, u selu udaljenom pet kilometara od centra Ulcinja.  Inače, kilogram smokava na pijaci, u piljarama košta tri do pet evra. Kraja smokve ne prodaje, već narodu  poklanja ovo voće.

-Ko god je u prolazu, ili je u mogućnosti da dođe može da ubere koliko želi za sebe i porodicu, ne za prodaju. Imamo  12 stabala i zaista je svako punog roda. Smokve rađaju dva puta godišnje,  žao nam je da toliki rod propada. Zato ko god može, nek dođe. Imamo  zelene i crne smokve, napisao je Kraja na stranici “podržimo domaće,  podržimo male proizvođače u Crnoj Gori”.

Foto: Privatna arhiva

 

Kad čovek zna pokloniti – dobrim mu se vraća. Početkom jula na imanju Bilala Kraje smokve rodile i grane savile, voća oko jedne tone na 12 stabala.

Za Novosti, Bilal Kraja kaže da od srca želi pokloniti voće. To je, navodi, radio i prethodnih godina. Prema njegovim rečima, na jednom stablu smokve ima i do 100 kilograma voća. Trajaće smokve na granama još desetak dana. Selo Pistula se nalazi na četvrtom kilometru od Ulcinja prema Vladimiru.

Na velikom imanju Kraje, smokve su zasadili njegovi roditelji pre 40-tak godina.

-Narod neka dođe i bere. Juče su bile žene sa decom iz Bara, zvala me porodica iz Herceg Novog- svi  su dobrodošli. Za sebe, potrebe porodice  koliko mogu neka uberu . Ima i onih koji hoće da ja uberem i donesem. Nemam vremena jer se bavim maslinarstvom, kaže Kraja dodajući da on svakodnevno pojede po dvije –tri smokve.

Foto: Privatna arhiva

 

-Moji su se bavili poljoprivredom, ja sam nastavio. Maslinarstvo, proizvodnja maslinovog ulja je moja primarna delatnost.Na imanju od oko 10 hektara,  šest hekata je pod maslinama.  Ukupno oko  3.400 stabala maslina, od toga 400 starih stabala. Maslinarstvom  se bavimo i od toga živimo, kaže Kraja.

Pogledajte više