TROBOJKA U PLJEVLJIMA: Lekić apeluje da se na zgradu Opštine vrati stara zastava

M.D.

25. 06. 2021. u 20:04

NOVA srpska demokratija Pljevlja podnela je zahtev predsedniku opštine Pljevlja, Igoru Goluboviću i predsedniku Skupštine opštine Pljevlja Dragiši Sokiću za isticanje trobojke na zgradama opštine Pljevlja i Skupštine opštine Pljevlja tokom državnih praznika (21. maj i 13. jul), ali i za vreme određenih praznika koji zauzimaju posebno mesto u srpskom narodu.

M. Drobnjak

Tim povodom, predsednik OO Nove srpske demokratije Pljevlja, Milan Mijo Lekić, istakao je da je Nova srpska demokratija, kao vodeći politički predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori, tokom celog svog trajanja na političkoj sceni, blagovremeno ukazivala na različite oblike diskriminacije sa kojima se suočavaju Srbi. 

-Srbi su diskriminisani i po pitanju ispoljavanja nacionalnih simbola. Ustav Crne Gore, Zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kao i Zakon o manjinskim pravima i slobodama u potpunosti prepoznaju i afirmišu pravo na slobodno isticanje nacionalnih simbola za manjinske narode. Međutim, za razliku od njih, srpski narod, uprkos činjenici što predstavlja konstitutivni i državotvorni faktor istorijskog trajanja ove države, nalazi se potpuno u podređenom položaju, jer, njegovi nacionalni simboli su u potpunosti marginalizovani kada je u pitanju zvanična državna politika; dok, u slučajevima Tuzi, Ulcinja, ali i nekolicine crnogorskih opština, gdje se, bez ikakvih zakonskih prepreka ističu zastave većinskog albanskog stanovništva, vidimo da su potisnuti i u odnosu prema manjinskim narodima- poručio je Lekić, apelujući da se trobojka istakne za Vidovdan (28. jun), a potom i na Svetu Petku (27. oktobar) i Savindan (27. januar).

-Verujem da ne bi trebalo nikome, a pogotovo njima dvojici, posebno pojašnjavati zbog čega su ova tri praznika uzeta za primer. Naša molba ima i istorijsko utemeljenje, ali i uporište u aktuelnoj društveno-političkoj praksi. Opštepoznata je činjenica da je trobojka imala status narodne zastave u Crnoj Gori, da su brojne svečanosti – poput krunisanja kralja Nikole I Petrovića Njegoša, obilježavane upravo u znaku trobojke, da je tradicionalna narodna nošnja u Crnoj Gori trobojna i tako dalje. O zastupljenosti trobojke u Crnoj Gori govorili su mnogi putopisci i hroničari, dok je njena upotreba definisana i Ustavom za Knjaževinu Crnu Goru iz 1905, gdje u članu 39 doslovce stoji: "Narodne su boje: crvena, plavetna i bijela". Njena upotreba bila je afirmisana i u Kraljevini Jugoslaviji, socijalističkoj Jugoslaviji, Saveznoj Republici Jugoslaviji, pa sve do 2004. godine, kada su tadašnje vlasti donele odluku u promeni državne zastave- istakao je Lekić, podsećajući da je, prema poslednjem popisu stanovništva, u Pljevljima živi 57,07 odsto Srba, dok srpskim jezikom govori 67,52 odsto građana Pljevalja.

-Simboli veličanstvenih litija u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, kao primer najmasovnijih skupova u istoriji naše opštine, bile su upravo trobojke, dok su u Pljevljima nikle na desetine i stotine grafita i murala sa trobojkama. Verujem da će ove činjenice, uz primer Berana, a od nedavno i Budve - opština koje su uvele praksu isticanja trobojke, dodatno ohrabriti gospodu Golubovića i Sokića da postupe u skladu sa sveopštim očekivanjima ogromne većine Pljevljaka, koji svakodnevno izražavaju želju da se trobojki vrati status kakav ona zaslužuje- zaključio je Milan Mijo Lekić.

Pogledajte više