DA BUDE SVETLO KOJE ĆE SVETLITI SVIMA: Mitropolit Joanikije u završnici hercegnovskih spasovdanskih svečanosti (FOTO)

V. VUJNOVIĆ

13. 06. 2021. u 21:34

ARHIJEREJSKOM liturgijom koju je u crkvi Svetog Spasa na Toploj služio mitropolit crnogorsko primorski Joanikije sa brojnim sveštenstvom, nastavljeno je u Herceg Novom svetkovanje Spasovdana koje je počelo još 10. juna uz tradicionalnu Spasovdansku litiju.

Foto: V. V.

Mitropolit je besedeći podsetio na Hristovo stradanje i dodao da je on vaskrsnućem pobedio smrt, a sve nas učinio saučesnicima te pobede. Objasnio je i kako možemo razumeti da smo njegovi saučesnici.

- Kad imate nekog velikog prijatelja u kojeg imate bezgranično poverenje, svaki njegov uspeh doživljavaćete kao svoj, njegova slava biće i vaša, ali to je samo bleda slika. Mi se radujemo, ne samo Hristovoj pobedi nad smrću, već i njegovom večnom carstvu božanske lepote, dobrote i mudrosti – kazao je mitropolit.

Stevanu Katiću čestitao je ponovni izbor za predsednika Herceg Novog, ocenivši da uspešno vodi grad.

- Želim da mu zablagodarim jer je pomagao svojoj crkvi, posebno ovom hramu, uvek je imao otvoreno srce i uvek je bio sa nama – rekao je mitroplit.

Namesnik hercegnovski, protojerej stavrofor Radomir Nikčević, je mitropolitu crnogorsko primorskom u znak zahvalnosti za prvi dolazak u Herceg Novi i Boku uručio prigodan poklon uz želju da bude „svetlo koje će svetliti svima nama".

U ime građana Herceg Novog i Boke predsednik Katić čestitao je izbor mitropolitu Joanikiju i podsetio da je upokojeni mitropolit Amfilohije često dolazio u Herceg Novi.

„MOLITVA NA USNAMA"

Predsednik crkvene opštine Topljansko-hercegovske Zoran Lazarević kazao je da je „molitva na usnama" nosila Joanikijevo ime sve do izbora za novog mitropolita.

– Poštovanje koje smo prema Vama gajili, kao episkopu budimljanko-nikšićkom, preraslo je u ljubav kroz veličanstvene litije. Pre dve godine, ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zajedno smo se zakleli da ćemo braniti svetinje. Ovaj narod je žedan i željan pravde. Zemaljski poredak nije baš najpravedniji. Zato su se litije okrenule božijoj pravdi, a ako je neko personifikuje, onda ste to, vladiko, bili Vi – poručio je Lazarević.

- U crkvi Svetog Spasa iz njegovih ruku primili smo najznačajnije priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save prvog stepena, za očuvanje tradicije i obnovu Njegoševe škole – poručio je Katić i izrazio nadu da će i novi mitropolit često biti gost u Herceg Novom, između ostalog jer je u Novom 1991. godine bio nastojatelj manastira Savina.

Pogledajte više