ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Valdanos vraćen vlasnicima

B. Dabić

11. 06. 2021. u 16:42

VLASNICIMA maslinjaka i zemlje u uvali Valdanos biće vraćena imovina.

Foto: B. Dabić

Na predlog poslanika Genci Nimanbegua iz Ulcinja, Skupština Crne Gore usvojila je danas, sa 49 glasova, Predlog zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine u uvali Valdanos. Poslanik Nimanbegu pozdravio je jedinstvo u Parlamentu oko tog pitanja i zahvalio se na takvoj odluci.

Praktično je omogućio bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima da nakon više od 40 godina, vrate imanja i maslinjake.

Ta imovina je eksproprisana za potrebe izgradnje vojnih objekata i nikada nije privedena nameni, ali je zbog nebrige u prethodnim godinama devastirana.

Zakonom je predviđeno da bivši vlasnici ili naslednici ove imovine imaju rok od tri godine da Upravi za imovine podnesu zahtev za povratak zemljišta. Nakon podnošenja tog zahteva Uprava ima vremenski rok od šest meseci da odgovori i prihvati ga. Time će bivši vlasnici opet ući u posed.

Podsetimo početkom godine,  Udruženje za zaštitu i povraćaj imovine Ulcinj, na čijem je čelu Luka Batko Đakonović, uputilo je zathev vicepremijeru Dritanu Abazoviću, koji je sa Upravom za imovinu donio pozitivno rešenje na zahtev bivših vlasnika da im se omogući revitalizacija maslina i čišćenje pristupnih puteva.

Bila je to značajna vest za građane Ulcinja. Od januara  vlasnici mogu slobodno ući na svoja imanja i koristiti ih. To je bio prvi korak ka povraćaju imovine ranijim vlasnicima, maslinarima, jer njihovo zemljište nikada nije privedeno nameni.

- Ovim činom prestaje nepravda, koja godinama muči građane Ulcinja - poručio je tada  Bajraktari koji je najavio akcije čišćenja i raskrčavanja puteva u staroj maslinadi u uvali Valdanos, koja je decenijama zapuštena. Pet meseci kasnije nakon što je Skupština usvojila zakon stekli su se uslovi da se imovina  u potpunosti vrati ranijim vlasnicima.
 

NAKNADNO VEŠTAČENjE

Predlog je, u skupštinsku proceduru kao lex specialis, predao Genci Nimanbegu. Maslinjaci u Valdanosu podržavljeni su početkom 1978, rešenjem SO Ulcinj, odnosno Odelenja za imovinsko- pravne poslove, katastar i geodetske poslove. Kvadrat zemljišta pod maslinom tada je plaćan navodno 1,07 dolara, a koren masline 59,74 dolara. Naknadnim veštačenjem, dr Momčilo Radulović i dr Biljana Lazović, utvrdili su da kvadrat zemljišta vredi 44 evra, a stablo masline 417,5 evra.

Pogledajte više