USVAJAJU TEKST AKO URA PODRŽI: U Skupštini Crne Gore završena rasprava o Predlogu rezolucije o Srebrenici

M. SEKULOVIĆ

09. 06. 2021. u 21:30

POSLANICI vladajuće većine u Crnoj Gori završili su raspravu u Skupštini Crne Gore o Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji su podneli poslanici bivše vlasti - DPS, Bošnjačke stranke, SDP, SD i LS.

Foto Skupština Crne Gore

Pre toga, Odbor za ljudska prava i slobode je u sredu odbacio amandman na Predlog rezolucije koji je podneo poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, "da bi izašao u susret poslanicima vladajuće koalicije kako bi tekst Predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici bio prihvatljiviji za njih".

- Smatram da će Rezolucija onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda - kazao je Ibrahimović, ističući da Predlog rezolucije podrazumeva, između ostalog, da parlament osudi i da prizna da se u Srebrenici desio genocid, da se zabranjuje javno negiranje genocida i da se 11. jul proglasi danom sećanja na žrtve.

Prema rečima Jovana Vučurovića, poslanika Demokratskog fronta, predlog rezolucije je provokacija kojom se srpski narod želi satanizovati i proglasiti genocidnim:

- Poražena politika u Crnoj Gori godinama je imala priliku da pokrene ovo pitanje, ali tada im to nije bilo profitabilno.

Poslanik SNP Vladimir Joković ocenio je da se želi "proglasiti genocidnim narod koji je pretrpeo najviše zločina".

- Ovo je lažna rezolucija, sračunato sastavljena da nam ne da mira - kazao je poslanik DF Milo Božović, ističući da svi ćute o zločinu u Bratuncu, u kome je zverski likvidirano više od 3.400 Srba.

O Predlogu rezolucije će se glasati naknadno, a ona će biti usvojena ako na glasanje dođu poslanici DPS koji su "u bojkotu", jer će, prema najavama, za nju glasati i poslanici URA.

I SDA TRAŽI IZJAŠNjAVANjE

POSLANIČKA grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka predala je u sredu u Skupštini Srbije "Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici".

- Nakon pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i ranijih presuda drugim zločincima, stekli su se svi uslovi da se u parlamentu po hitnom postupku usvoji rezolucija o genocidu - rekao je Enis Imamović iz SDA.

Pogledajte više